Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dubnový orkán Niklas na Šumavě poničil přes 35 tisíc kubických metrů dřeva

Dubnový orkán Niklas poničil na Šumavě více než 35 tisíc kubických metrů dřeva. Většinu z nich museli dělníci vytěžit. Kvůli větru a námraze za první pololetí letošního roku museli těžaři na Šumavě zpracovat už 38620 kubických metrů dřeva. Kromě kácení také některé stromy zbavili kůry.

„Jak jsem říkal krátce po Niklasovi, konečná čísla po každé větrné kalamitě můžeme s jistotou říci až po posledním asanovaném, zlomeném nebo vyvráceném stromu. Tehdy jsme uváděli, že budeme muset zpracovat 30 až 40 tisíc kubických metrů poškozeného dříví, což se teď ukázalo jako správný odhad. Navíc se veškeré vývraty a zlomy v zásahových území v lesních porostech stihly zpracovat do konce června, jak jsme předpokládali,“ uvedl náměstek ředitele Národního parku Šumava a vedoucí odboru pro péči o lesní ekosystémy Jan Kozel. Kromě dubnového Niklase Šumavu zasáhly také silné polomy v lednu.

Nejvíce stromů těžaři letos zpracovali v okolí Prášil na Klatovsku a Stožce na Prachaticku. Lesníci navíc nyní sčítají škody lokálních a krátkodobých polomů ze začátku června a z úvodu července. Ty zasáhly především oblast v okolí Stožce a Srní na Klatovsku.    

Největší pohromu zažil šumavský park před osmi lety. Tehdy silný orkán Kyril na Šumavě poničil téměř milion kubických metrů dřeva.

Zdroj: ČTK

Štítky Šumava, dřevo, strom, Jan Kozel, okres Klatovy, Stožec, Národní park Šumava, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dubnový orkán Niklas na Šumavě poničil přes 35 tisíc kubických metrů dřeva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.