Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kostel sv. Anežky České stojí v Českých Velenicích již 80 let

Na rok 1935 zavzpomínali v úterý 16. června věřící v Českých Velenicích. Přesně před 80 lety byl posvěcen základní stavební kámen tamního kostela svaté Anežky České. Oslavy v 17 hodin odstartovala eucharistická adorace, na kterou o hodinu později navázala mše svatá.

Kostel měl být původně v Českých Velenicích postaven už dříve (snahy byly již v 19. století), ale záměru neustále nepřály okolnosti - především pak první světová válka. Nakonec se tak stalo až v roce 1935 - moderní kostel postavil architekt Staněk z Trhových Svinů, a to podle projektu architekta Pilce z Prahy. Náklady se tehdy vyšplhaly na 350 tisíc korun.

O dva roky později byla u kostela postavena i fara. Následovala 2. světová válka, na jejímž sklonku byly České Velenice silně bombardovány. Kostel byl sice poničen, ale vydržel, dodnes tak stojí v původní podobě.

Po roce 1989 se objekt dočkal několika oprav. Jednou z nejvýznamnějších byla výměna střechy, která byla dokončena na jaře roku 2014.

Štítky české velenice, kostel, první světová válka, druhá světová válka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel sv. Anežky České stojí v Českých Velenicích již 80 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.