Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Zájem o bydlení v okolních obcích roste. Důvodem jsou levnější domy a pozemky

91 528. Tolik obyvatel mají České Budějovice (k datu 4. června). Jaký byl jejich počet v minulosti? Mrkli jsme se do údajů Českého statistického úřadu.

Zatímco například v roce 2001 jich bylo 97 339, v roce 1900 byl počet zhruba poloviční - 45 524.

V posledních letech se stále častěji mluví o tom, že lidé z větších měst začínají vyhledávat bydlení v okolních obcích. Důvodů je hned několik - v první řadě levnější domy a pozemky.

„Vesnický starší dům se dá pořídit v závislosti na stavu a lokalitě od 1 500 000 do 2 500 000 korun,“ vyčíslil Milan Černoch z českobudějovické realitní kanceláře Kontakt servis CZ a dodal: „Jsou lidé, kteří nechtějí dělat kompromis v dispozici svého bydlení. Koupí pozemek na venkově (cenové rozpětí 600 - 1 000 korun/m2 v závislosti na vzdálenosti města a občanské vybavenosti) a postaví nový dům podle vlastních představ. Toto řešení bude vždy za větší peníze než koupě starší nemovitosti. Nákup pozemku vyjde například na 700 tisíc korun a stavba na dva a půl milionu korun.“

Problém? Školy

Za zmínku určitě stojí, že život na vesnici přitahuje stále více mladých rodin. V posledních letech došlo k nemalé výstavbě satelitních městeček, ve kterých ale leckdy chybí třeba základní školy. Ani to však není pro mnohé lidi zádrhel, protože beztak dojíždějí za prací do Budějc. Nevýhodou však je, že budějcké školy praskají ve švech a ne vždy se podaří svého potomka umístit do vybrané školy. 

O problému před časem mluvil i náměstek primátora Martin Maršík: „Ne všechny děti z okolních obcí se dostaly tam, kam by chtěly. Nám to samozřejmě radost nedělá. Děláme ale nyní kroky, abychom uspokojili co nejvíce dětí z okolních obcí, ačkoliv jsou samozřejmě prioritou děti z Českých Budějovic.“

Navýšení kapacit je třeba hlavně na jihu Budějc. „Jako nevyhovující se jeví nedostatek míst v jižní části města a naopak jejich přebytek v severní části, což je způsobeno i masivní výstavbou rodinných domů v okrajových částech města, popřípadě v okolních obcích - Roudné, Vidov, Včelná a tak dále,“ uvedl Martin Maršík.

Podle Milana Černocha se lidé stěhují hlavně z velkých budějckých sídlišť - Máj a Vltava. Oblíbené jsou podle jeho slov obce Včelná, Adamov či Srubec. Celkově ale lidé volí obce v dojezdové vzdálenosti 20 kilometrů do města.

Kam se obyvatelé Budějc v minulých letech stěhovali nejvíce? Podle údajů Českého statistického úřadu (roky 1995 až 2012) je lákala hlavně Praha. Na druhém místě Dobrá Voda, poté Litvínovice, Srubec, Hluboká nad Vltavou či Rudolfov.

Pokud přemýšlíte o novém bydlení, momentálně je pro to ten nejlepší čas. Hypotéky jsou totiž nejvýhodnější za první roky. Milan Černoch potvrdil, že situace lidi stimuluje k tomu, že začínají vlastní bydlení řešit. Někteří nemovitosti pořizují i jako investici.

A které byty jsou v Budějcích nyní v kurzu? Zájem je například o zděné lokality v blízkosti centra města. Možná i díky nízkým hypotékám se ale lidé stále více zajímají také o nové byty.

Štítky bydlení, dům, České Budějovice, pozemek, Český statistický úřad, Srubec, Dobrá voda, a.s., Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o bydlení v okolních obcích roste. Důvodem jsou levnější domy a pozemky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.