Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fundatio Civitatis - Zrození královského města Českých Budějovic. V prodeji je nová kniha o založení města

Zmínky o historii Budějc potěší nejednoho místního patriota. Turistické informační centrum v prostorách radnice nabízí k zakoupení knihu s názvem Fundatio Civitatis - Zrození královského města Českých Budějovic, kde se čtenáři dozví nové informace o založení krajské metropole.

Na jejích stranách jsou v přehledných kapitolách vylíčeny okolnosti a průběh založení Budějovic. Ukazuje ale i to, že ne vše mohlo být tak, jak bývá většinou popisováno. S počátky královského města je totiž spojena celá řada otázek, například zda se v okolí již ve 13. století těžilo stříbro, jestli tu existovala královská mincovna a mohl tady stát královský hrad, jak mohla být za pomoci provazců vyměřena pravidelná síť ulic, kdo vlastně byl lokátor Hirzo či první doložený rychtář Klaric, odkud přišli první měšťané, jak vypadaly jejich nejstarší příbytky a jak rostly první kamenné stavby,“ přibližuje obsah knihy její autor Daniel Kovář.

Název Fundatio Civitatis, který pochází z latiny, byl inspirován informací v listině z roku 1344, kde si místní soukeníci nechali potvrdit, že jsou osvobozeni od dávek už „od založení města“ („a fundatione civitatis“). Kniha s mnoha ilustracemi vyjde na 249 korun.

Štítky České Budějovice, kniha, Daniel Kovář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fundatio Civitatis - Zrození královského města Českých Budějovic. V prodeji je nová kniha o založení města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.