Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obří lední medvěd a bublinář se přesunuli z Prahy do Českého Krumlova. Ten atrakce zakázal

Radní v Českém Krumlově dnes ve vyhlášce o pouličním umění nově zakázali vystoupení ve zvířecích kostýmech a bublináře. Ve městě se totiž o víkendu objevili lidé převlečení do kostýmu ledního medvěda a bublinář, kteří se fotografují s turisty a vybírají od nich za to peníze. Přesunuli se do města podle starosty z Prahy, jež taková vystoupení zakázala nedávno. Vyhlášku, která má platit od 1. listopadu, musí ještě příští týden schválit zastupitelé.

„Jedná se o důsledek právní úpravy vyhlášky o buskingu Prahy, kde byla tato pouliční vystoupení zakázána, a řada provozovatelů se tak přesunula do Českého Krumlova. Kromě fotografování se s kolemjdoucími za peníze žádné umění neprodukují, někdy dokonce odměnu vymáhají. To opravdu nemá s pouličním uměním nic společného, proto budeme trvat na zákazu takových masek ve městě," řekl starosta Dalibor Carda (SNK-Město pro všechny).

V metropoli od 15. října nesmí v centru vystupovat lidé v obřích kostýmech zvířat a nesmí se tam ani dělat bubliny, po nichž jsou chodníky podle vedení města znečištěné a kluzké. Krumlovští strážníci si poprvé všimli člověka převlečeného do kostýmu ledního medvěda 18. října večer.

Dosavadní krumlovská vyhláška, která upravovala hudební, divadelní a artistická vystoupení, pohyb zvířecích maskotů a bublinářů neregulovala.

Carda dodal, že obří maskoti narušují estetický vzhled města a bublináři znečišťují veřejné prostranství, fasády budov, výlohy i šaty kolemjdoucích. Českokrumlovská vyhláška tak nově zakazuje pouliční vystoupení v převlecích za zvířata či postavy z filmů, televizních pořadů nebo počítačových her a v převlecích, jež rozměry zjevně přesahují proporce dospělého člověka. Zakázaná budou i vystoupení, která poruší práva jiných hlukem, pachem či znečišťováním.

„Za zjevně nepřiměřená se považují zejména hlasitá vystoupení, vystoupení zahrnující vytváření bublin nebo výtvarná vystoupení s použitím aerosolových rozprašovačů," uvedla tisková mluvčí města Petra Nestávalová.

Kastelán zámku Pavel Slavko řekl, že se už dřív objevily pokusy různých rádoby umělců zpestřit dění na ulici. „Považuji to za parazitování na kulturním prostředí. Jde to cestou nejjednodušší komerce, ať postříbřené sochy, bubliny až po plyšáčky, nebo výřezy a průhledy na fotografování. Myslím, že většina návštěvníků víc ocení kulturní, čisté, přívětivé, inspirativní prostředí historického města, než prostředí, které se svým charakterem blíží zábavnímu parku," řekl Slavko.

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky Český Krumlov, vyhláška, lední medvěd, atrakce, zákaz, medvěd lední, Praha, umění, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří lední medvěd a bublinář se přesunuli z Prahy do Českého Krumlova. Ten atrakce zakázal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.