Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budvar aréna se dočká úprav. O větší rekonstrukci ale nepůjde

Zimní stadion byl v Budějcích otevřen v roce 1946. Kompletní rekonstrukcí prošel v roce 2002. Od té doby k žádné větší přestavbě nedošlo. Příští rok by se to ale mělo změnit, Budvar arénu čekají úpravy. I když ne v takovém měřítku, v jakém by to podle některých potřebovala.

Zimní stadion slouží zejména k hokejovým zápasům, občas zde proběhne nějaký koncert nebo muzikálové představení. Její kapacita je necelých šest a půl tisíce diváků.

Podle některých obyvatel, ale i politiků, hala není příliš bezpečná. Problémem je například šířka uličky mezi sedadly pro diváky. „Ulička mezi sedačkami je vinou nevhodně projektované pevné sedačky široká 36 centimetrů. V původním hledišti byla přitom sedačka sklápěcí a díky tomu byla šířka uličky 55 až 60 centimetrů. Současný stav zhoršil prostor pro diváky a zkomplikoval únik při mimořádné situaci,“ píše Karel Pražák v dopise zastupitelům.

Problém vidí také v absenci jakékoliv ochrany před pohybem diváků po schodištích při mimořádné situaci nebo vynuceném úniku. „Minimální ochranou jsou zábradlí proti schodům, madla na schodištích a jasné označení příchodu a odchodu diváků. Většina zábradlí byla při rekonstrukci odstraněna a požární zpráva včetně technické pomoci řeší pouze hlavní únikové cesty a počty diváků v hledišti,“ píše Pražák.

Chyby v současném stavu vidí i ODS. „Téměř každé zastupitelstvo vystupuje Karel Pražák s poměrně věcnými poznámkami, že Budvar aréna nesplňuje bezpečnostní kritéria pro takový počet návštěvníků, nesplňuje ani kritéria z pohledu komfortu, zázemí sociálních věcí. Potřebuje nějaký vývoj,“ uvedl na tiskové konferenci Martin Kuba.

V hale by podle ODS mělo dojít k několika hlavním opatřením. Jde například o navýšení počtu vstupů s maximálním ohledem na bezpečnost diváků, rozšíření kapacity bufetů a sociálních zařízení, tribun a míst pro vozíčkáře. „Cílem je, aby město získalo kvalitní multifunkční halu splňující všechny požadavky moderní haly, a to zejména z pohledu zajištění bezpečnosti a komfortu diváků,“ uvádí ODS.

Hala by se podle náměstka primátora Petra Holického úprav dočkat měla. Práce ale nebudou řešit všechny zmiňované body. „Město v příštím roce počítá se zadáním projektových prací na rozšíření toalet a zázemí pro diváky na tribuně C (směrem k řece) a některých menších úprav. V současné době si ale nemůže dovolit rozsah, o kterém mluví pan Pražák, hlavně ze stavebních důvodů, což by vedlo k neúměrné finanční náročnosti,“ uvedl na dotaz redakce Holický.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Budvar aréna, rekonstrukce, oprava, České Budějovice, Karel Pražák, ODS, schodiště, Martin Kuba

Budvar aréna se dočká úprav. O větší rekonstrukci ale nepůjde  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.