Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské školy zabezpečují vstupy do budov čipy či kamerami

Různé typy zabezpečení proti vstupu cizích lidí využívají školy v Jihočeském kraji. Nejčastěji jde o čipy nebo kamerový systém. Vyplývá to z ankety ČTK. Omezení vstupu do škol má pomoci zajistit bezpečí žáků i pedagogů. Vzdělávací zařízení se tímto tématem začala intenzivněji poté, kdy před pěti lety duševně nemocná žena ve Žďáru nad Sázavou vnikla do školy a ubodala studenta a další zranila.

„Nemáme jednotný bezpečnostní systém. Každá škola to řeší po svém a vychází to z řady důvodů. Některé objekty jsou třeba historické a vzhledem k tomu jsou kvůli památkářům jakékoliv zásahy komplikovanější," uvedla vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Jihočeského kraje Hana Šímová.

Bezpečnostní systémy využívají střední, základní i mateřské školy. „Převažuje spíše technické řešení jako čipy, zvonek s kamerou a podobně. V některých školách máme i další osoby, které vykonávají dozor, nicméně spíše jako doplněk," řekl náměstek českobudějovického primátora Viktor Vojtko (STAN a Čisté Budějovice).

V regionu policie neviduje žádný případ vniknutí cizího člověka do škol. „Pomáháme také preventivním programem, kdy ve školách ukazujeme, jak případně postupovat při napadení útočníkem," řekla jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová. Dodala, že Jihočeský kraj začal tento projekt využívat před třemi lety jako první. Nyní už se šíří i do dalších regionů.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky školy, kriminalita, bezpečnost, Jihočeský kraj, Žďár nad Sázavou, Viktor Vojtko, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské školy zabezpečují vstupy do budov čipy či kamerami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.