Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Počet vyloučených lokalit na jihu Čech je podle odborníků nízký

Jihočeský kraj patří mezi regiony s nejnižším počtem takzvaných sociálně vyloučených lokalit v republice. Podle posledních statistik tam v takových oblastech žije přibližně 3000 lidí. Jihočeský kraj má přitom více než 640 tisíc obyvatel. Například v Ústeckém kraji sociální pracovníci evidují přibližně 38 tisíc lidí ve vyloučených lokalitách.

Sociálně vyloučenou lokalitou může být jak celá čtvrť, tak třeba i jen jedna ulice či dům, kde se koncentrují sociální problémy, takové místo většina obyvatel často vnímá jako problematické. Ve vyloučené lokalitě mnohdy žije skupina obyvatel s omezeným přístupem ke vzdělání či zaměstnání. Navíc jsou tito lidé často zatíženi exekucemi. Oblasti také často tvoří etnická nebo kulturní menšina. „I ta majoritní část společnosti moc neumí tento problém řešit. Dostáváme se tak do opakujícího se kruhu, kdy ve vyloučených lokalitách žijí rodiny, kde zvyky svých rodičů přebírají děti," uvedl Marek Nerud z oddělení prevence a humanitních činností z odboru sociálních věcí Jihočeského kraje..

Při poslední analýze v roce 2015 kraj evidoval na svém území 39 vyloučených lokalit. Většinou šlo o malou část města nebo jen ulici. „Můžeme to nazvat setrvalým stavem. Dlouhodobě se ten počet vyloučených lokalit nijak nerozšiřuje, ani neklesá," řekl.

Nerud však dodal, že v některých oblastech se situace lepší. Jako příklad uvedl českobudějovické sídliště Máj, kde v roce 2013 bylo několik pochodů namířených proti Romům a jejich životnímu stylu. Změnu k lepšímu potvrzuje i náměstek českobudějovického primátora Viktor Vojtko (STAN a Čisté Budějovice). „Leccos se podařilo. Pomáhají k tomu například asistenti prevence kriminality. Situace na Máji se tím zklidnila. Nechci říct, že je ideální, ale je rozhodně lepší než v minulosti," řekl ČTK Vojtko.

Autoři

Štítky správa, sociální, Jihočeský kraj, Česko, Ústecký kraj, Viktor Vojtko, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet vyloučených lokalit na jihu Čech je podle odborníků nízký  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.