Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třeboňští rybáři čekají na podzim 2 400 tun ryb, ceny drží loňské

Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, chce od října do listopadu vylovit z 250 rybníků 2 400 tun ryb, především kaprů. Při podzimních výlovech bude na hrázích prodávat kilogram kapra za 85 korun, stejně jako loni. Třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk, z nějž čeká výnos 150 tun, zahájí už zítra. Řekl to předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Podzimní výlovy zahájili i další rybáři. Blatenská ryba čeká výnos 650 tun, ceny drží loňské, řekl ředitel firmy Jiří Bláha. Rybářství Nové Hrady chce na podzim vylovit 400 tun ryb, také nezdraží. Uvedl to ředitel novohradského rybářství Lubomír Zvonař.

Třeboňští rybáři chtějí na podzim vylovit 2 200 tun kaprů a 200 tun dalších ryb. Zachovali loňské ceny. Na hrázích rybníků budou při výlovech prodávat kilogram kapra I. třídy i výběrového za 85 korun, na sádkách kapra I. třídy za 85 korun a kapra výběrového za 95 korun.

Poslední tři roky chybí Rybářství Třeboň kvůli suchu v rybnících asi 30 procent vody, kterou v nich zadržují. „Ne všechny rybníky jsou suchem postiženy. Produkce nám pořád drží díky tomu, že máme Zlatou stoku (umělý vodní kanál napájející rybniční soustavu). Je závislá na řece Lužnici a tam ještě pořád v posledních letech voda byla," řekl Malecha.

Výlovy zahájili třeboňští chovatelé před 14 dny, zatím na menších rybnících. První velký bude 11. října Rožmberk, největší český s rozlohou 647 hektarů. Letos vyloví také rybníky Horusický velký, Bošilecký, Dvořiště a Hejtman.

Blatenská ryba výlovy také zahájila, zatím ještě neloví tržní ryby. Firma čeká, že vyloví 650 tun ryb. Ceny nechala jako loni, 81 korun a 89 korun za kilogram, podle druhu ryby, na hrázi Podkostelního rybníku v Putimi budou při výlovu nižší. Ceny pro velkoodběratele určí na konci října.

„Rok nebyl příznivý, scházela nám voda, některé rybníky nelovíme, jak bychom potřebovali, protože nemáme vodu a nemohli bychom sádkovat. Nedostatek vody se podepíše na velikosti, ryba bude menší. Když schází v některých rybnících metr vody, dohání se to krmením, ale to zdaleka nemůže nahradit přirozenou potravu, ryby pak mají nižší váhu,“ řekl Bláha. Náklady tak firmě stouply o jednotky milionů korun. Rybníky, v nichž schází voda, zarostou rákosem, orobincem, rostou tak i náklady na údržbu.

Rybářství Nové Hrady čeká na podzim 400 tun ryb, jako loni. Ceny nezvýší, na hrázích bude prodávat kilogram ryby od 50 do 75 korun. Sucho firmu příliš nepostihlo. „Je horší odbyt, váhová kategorie u přírůstku o deset až 15 deka horší a taky byl poměrně studený květen,“ řekl Zvonař.

Rybářství Třeboň se na tuzemské produkci ryb podílí 15 až 18 procenty. Roční produkce činí asi 3 200 tun, z toho tvoří 90 procent kapr. Společnost se 100 zaměstnanci hospodaří na 450 rybnících o výměře 8 tisíc hektarů. Na export jde 65 až 70 procent ryb.

Blatenská ryba hospodaří na 1 550 hektarech rybníků. Roční produkce ryb je 850 tun. Dominuje kapr, zhruba polovina produkce živých ryb jde na vývoz. Rybářství Nové Hrady se stará o 330 rybníků o rozloze 1 258 hektarů.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky chov, ryby, Rybářství Třeboň, rybník, kapr, Třeboň, Evropa, Jiří Bláha, Rybník Rožmberk, Nové Hrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboňští rybáři čekají na podzim 2 400 tun ryb, ceny drží loňské  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.