Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VIDEO: Jak prokračuje stavba dálnice z Úsilného do Hodějovic?

Ředitelství silnic a dálnic připravilo další video, na kterém si z ptačí perspektivy můžete prohlédnout, jak probíhají práce na úseku dálnice D3 z Úsilného do Hodějovic. Hotová by tato část měla být v roce 2022. Úsek staví firmy Hochtief, Colas a M-Silnice.

Více než sedm kilometrů dlouhý úsek z Úsilného do Hodějovic staví firmy Hochtief, Colas a M-Silnice za 5,285 miliardy korun bez DPH. Stavba úseku byla zahájena 17. dubna. „Video hezky znázorňuje všechny postupy, které byly prozatím provedeny, abychom pro vás mohli postavit co nejkvalitnější dálnici,“ uvedla firma Colas CZ na Facebooku, kde video zveřejnila.

Kromě zemních prací proběhla demolice některých objektů, které stály trase v cestě. K zemi by mělo jít ještě několik domů na Srubci, které čekají na odpojení od sítí ČEVAK. Prázdné objekty někdo před zbouráním popsal nápisy „hnus“.

Připravovaná část obchvatu bude mít více než pět kilometrů protihlukových stěn a kilometrový tunel Pohůrka, na kterém už se začalo pracovat o prázdninách. Tunel je projektovaný na rychlost 100 kilometrů za hodinu. Dnes je maximální povolená rychlost v dálničních tunelech v Česku 80 kilometrů za hodinu.​

Dálnice z Úsilného do Hodějovic by měla být hotová v roce 2022. Ve stejném roce měl být dokončen také úsek Hodějovice – Třebonín, který se začal stavět na konci března. Italská firma Salini Impregilo, ale na začátku září sdružení, které úsek staví, v podstatě opustila. Firmy změnily poměr podílů na zakázce. Salini Impregilo má nově 0,01 procenta a Doprastav 99,9 procenta.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl na začátku září ubezpečoval, že i přes tyto změny pokračují práce podle plánu. „Pro nás je důležité, že ve smlouvě je platný harmonogram, cena a milníky stavby, která v tuhle chvíli jede podle harmonogramu,“ řekl Rýdl.

Foto Jana Kroneislová

Štítky dálnice, D3, Úsilné, Hodějovice, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, COLAS CZ, Facebook, Doprastav, Srubec, Česko, Tunel Pohůrka

VIDEO: Jak prokračuje stavba dálnice z Úsilného do Hodějovic?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.