Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strakoničtí vojáci pomáhají při pátrání po pohřešovaných osobách

Strakoničtí vojáci drží v letošním roce pohotovost v Silách velmi rychlé reakce NATO. Jedná se o nejrychlejší síly, jež má Severoatlantická aliance k dispozici pro řešení krizových situací. V případě aktivace by tak vojáci během několika málo dní vyjížděli na místo operace s tím, že mohou být nasazeni kdekoliv na světě. Přes nabitý pracovní program si někteří z nich najdou čas, aby pomohli příslušníkům Policie ČR při pátrání po pohřešovaných osobách.

Nedávno u strakonického útvaru vznikla skupina dobrovolníků, nazvaná „Search and Rescue Group“, která ve svém volném čase pomáhá policistům při pátrání po nezvěstných osobách. Skupina má už přes dvacet členů, zatím hlavně vojáků.

Někteří vojáci se této činnosti věnují již několik let. „Při poslední pátrací akci jsme ale zjistili, že nemáme na sebe kontakty. To nás vedlo k tomu, abychom založili skupinu, ve které budou lidé navzájem sdílet informace. Zatím k tomu používáme běžně užívané informační zdroje,“ vysvětlil rotný Jan Volf, který vznik skupiny inicioval.

Svolání dobrovolníků do pátrací akce

Policisté prostřednictvím dostupných kontaktů informují dobrovolníky o tom, že bylo vyhlášeno pátrání po osobě, která je v ohrožení, a zároveň jim upřesní, kdy a kde budou nasazeny síly a prostředky. Velitel pátrací akce z řad Policie ČR následně rozdělí účastníky do skupin a stanoví jim prostory, ve kterých budou hledat. „Pátrací činnost je organizovaná a jednotlivé skupiny musí dodržovat pokyny policistů. Není možné, aby někdo pátral takzvaně na vlastní pěst,“ zdůraznil rotný Volf.

Zástupce vedoucího územního odboru Policie ČR ve Strakonicích plukovník Pavel Bártík potvrdil, že vojáci jsou šikovnými pomocníky. „Dokáží se orientovat v mapě, ovládají základy první pomoci, mají vytrvalost a v neposlední řadě jsou zvyklí na disciplínu a dodržování pravidel,“ popsal vlastnosti, jež jsou důležité pro efektivní pátrací činnost.

Nalezli pohřešovanou ženu

Vojáci se mohou pochlubit i konkrétním úspěchem. Před třemi roky se skupina strakonických vojáků podílela na pátrání po pohřešované ženě, jež ve špatném psychickém stavu odešla z domova a nedávala o sobě vědět. Policie ČR řídila pátrací akci, do které byla přizvána i skupina dobrovolníků vedená rotmistrem Martinem Buiem. Společnými silami se podařilo pohřešovanou ženu nalézt. Vojáky za jejich čin později ocenil strakonický starosta Břetislav Hrdlička.

Policistům při pátrání ovšem nepomáhají jen vojáci. Zapojují se často také civilisté. „Naše dobrovolná pátrací skupina je otevřená všem lidem, bez ohledu na pohlaví nebo profesi. Přidat se k nám mohou i nevojáci. Případní zájemci mohou kontaktovat mě na telefonním čísle 775 342 349 nebo rotmistra Martina Buie na čísle 721 009 108,“ dodal rotný Jan Volf

Tisková zpráva | Foto Jana Samcová

Štítky Strakonice, vojáci, pátrání, NATO, Policie České republiky, Honza Volf

Strakoničtí vojáci pomáhají při pátrání po pohřešovaných osobách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.