Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prášek všechno nezachrání. Zažijte Týden obyčejného šílenství v Budějovicích a Krumlově

Týden obyčejného šílenství startuje 8. října 2019 besedou v českobudějovické Solnici na třaskavé téma, zda jsou prášky všespásným lékem na duševní onemocnění. Podobný formát besedy bude 10. října v Českém Krumlově. Kromě toho čeká návštěvníky den otevřených dveří ve FOKUSu, promítání filmu o rušení léčeben v Itálii, divadlo a koncert.

„Medikace je často vnímána jako jediná cesta k zotavení. Osobně si myslím, že sama o sobě v mnoha případech zotavení rozhodně nepřinese. Ve FOKUSu jsme přesvědčeni, že existují i další prostředky, které pomáhají duševnímu zdraví. Ať už samy o sobě, či společně s léky. Na toto téma jsme připravili i kalendář pro příští rok. Jednu ilustraci z něj najdou čtenáři na letácích k Týdnu duševního zdraví,“ uvádí Tomáš Trajer, odborný ředitel FOKUSu České Budějovice. 

„Duševní onemocnění je pro mnoho lidí stále tabu. Podle posledních výzkumů má ale vlastní zkušenost s epizodou vážných potíží v oblasti duševního zdraví každý pátý Čech. Je to silné téma, o kterém je potřeba mluvit. Proto je zde Týden obyčejného šílenství a jeho program,“ zve širokou veřejnost na jednotlivé akce Věrka Michalicová z FOKUSu. 

Úterý 8. 10. 2019 od 17.00 beseda – Je medikace jediným řešením?

Solnice | Piaristické nám. 3 | Č. Budějovice | Vstupné dobrovolné

Stačí prášky? Jde to bez nich? Diskutovat budou psychiatr Lukáš Krejčů, terapeutka Markéta Masopustová, Agáta za osoby s duševním onemocněním a Jiřina, jejíž manžel má zkušenost se schizofrenií. Přijďte si poslechnout jejich názory a zapojit se do následné debaty. Moderuje Mária Pfeiferová z Českého rozhlasu.

„K zotavení mi pomáhá schopnost se realizovat v práci a ve volném čase. A když mne moji nejbližší přijímají takovou, jaká jsem. Říkám tomu, že se zotavují z nemoci společně se mnou,“ vyjmenovává Agáta.

Pořádají společně FOKUS České Budějovice a studentská iniciativa Psychobraní.

Středa 9. 10. 2019 od 16.00 do 18.00 Den otevřených dveří ve FOKUSu

Chráněné bydlení K-PAX | Žerotínova 9, Č. Budějovice | Vstup zdarma

Komunitní tým, Ateliér Kočka (výroba vitráží technikou tiffany) a Sociálně terapeutická dílna | Novohradská 71 I Č. Budějovice

„Přijďte se podívat, jak se žije v chráněném bydlení. Nebo jak vypadají prostory, odkud vyráží do terénu za klienty Komunitní tým pracovníků. Omrknout Ateliér s výrobou vitráží. Zeptat se, co potřebujete. Jsme tu pro Vás,“ zve na návštěvu Věrka Michalicová z FOKUSu.

Čtvrtek 10. 10. 2019 od 18.00 film – Bylo jednou jedno město bláznů

Café Široko – sklepní prostor Hyacinthunderground | Široká 19 | Č. Budějovice | Vstupné dobrovolné

Itálie, 60. léta 20. století: Životopisný film o Francu Basagliovi. Rušení psychiatrických léčeben v Gorizii a Terstu pod Basagliovým vedením. Prostřednictvím příběhů několika pacientů i členů personálu plasticky a hluboce popisuje tehdejší změny. V původním znění s titulky. Režie: Marco Turco

Pátek 11. 10. 2019 od 17.00 beseda – Stačí medikace k zotavení?

Městská knihovna v Českém Krumlově | Horní 155 | Č. Krumlov | Vstupné dobrovolné

Debatovat o nutnosti medikace budou psychiatr Jan Bečka, terapeutka Markéta Masopustová a Jindřich Jašík, který má vlastní zkušenost s duševním onemocněním. Přijďte si poslechnout jejich argumenty a zapojit se do následné diskuse.

 „Před devíti lety jsem se ocitl v péči psychiatrů a dostal diagnózu paranoidní schizofrenie. O své cestě k uzdravení bez použití psychofarmak jsem napsal knihu - Cesta ze schizofrenie a dál se snažím páchat osvětu a pomáhat dalším, kteří se chtějí uzdravit,“ uvádí o sobě Jindřich Jašík.

Sobota 12. 10. 2019 od 18.00 divadlo – Arte della Tlampač, Sedm bodných ran

Horká Vana | Česká 7 | Č. Budějovice | Vstupné 120 Kč přes www.smsticket.cz / 160 Kč na místě před začátkem

Benefiční představení na podporu lidí s vážným duševním onemocněním.

„Existují dva typy lidí. Jedni milují divadelní skeče Arte della Tlampač, ti druzí je nenávidí a považují za symbol úpadku nezávislého divadla v Čechách. Pak je tu ještě hodně lidí mezi tím, kteří nemají zas tak vyhraněný názor. A potom je tu celá řada lidi, která o Arte della Tlampač nikdy neslyšela. Jste jedni z nich? Pojďte si pro ránu,“ zve na představení Petra Ptáčková, produkční divadla.

Ještě jednou sobota 12. 10. 2019, od 20.30 koncert VEES, Jablko Znetvořené Lidským Faktorem

Velbloud Music Bar | U Tří lvů 4 | Č. Budějovice | Vstupné 100 - 200 korun na místě /kolik máš, tolik dáš; vše půjde na podporu lidí s duševním onemocněním/

Parádní koncert pro širokou veřejnost na závěr letošního šíleného týdne.

VEES je známá indie/rock'n'rollová tříčlenná kapela z Českých Budějovic. Na živo jsou originální, autentičtí a bezkonkurenční! Jejich koncert začíná ve 20.30 hodin.

Legendární jihočeská kapela Jablko Znetvořené Lidským Faktorem to rozjede od 22 hodin. Máte-li v oblibě ska/hardcore punk, je právě J. Z. L. F. skvělou volbou pro sobotní noc.

Tisková zpráva

Štítky Týden obyčejného šílenství, Fokus, nemoc, České Budějovice, Český Krumlov, divadlo, koncert, Itálie, Arte della Tlampač, Marco Turco, Český rozhlas, Česko

Prášek všechno nezachrání. Zažijte Týden obyčejného šílenství v Budějovicích a Krumlově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.