Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Advent bez aut. Město chce o svátečních nedělích a na Štědrý den zakázat vjezd na náměstí

Adventní neděle a Štědrý den bez aut na budějckém náměstí. Takovou vizi má radnice na letošní rok. Na náměstí by měl být úplný zákaz vjezdu. Výjimkou by bylo jen ranní zásobování a MHD, které by fungovalo v upraveném režimu. Radnice nyní připravuje odpovídající dokumentaci.

O zákazu vjezdu na náměstí během adventních nedělí uvažovala podle náměstka primátora Juraje Thomy radnice už minulý rok. „Nevyšlo to, protože trhy už byly v plném proudu, bylo málo času na komunikaci s veřejností, a navíc bychom kvůli přípravě a správním lhůtám stihli možná tak poslední adventní neděli. V předstihu, už v letošním srpnu, jsme se s pořadateli trhů dohodli, že adventní neděle budou bez aut,“ uvedl Thoma.

Město nyní připravuje odpovídající dokumentace. „Věříme, že opatření přispěje ke kouzlu adventních trhů a Vánoc a jsme také samozřejmě zvědaví, jak jej obyvatelé a návštěvníci města přijmou,“ dodal náměstek.

Nápad radnice většina z dotazovaných lidí vítá. „Za mě je to rozhodně fajn. Obecně si myslím, že na náměstí by ta auta vůbec být nemusela. Vnímám to jako malý krok, který může vést k dlouhodobé změně,“ řekla Andrea Stárková z Budějc. „Super nápad. Je to pár dní, to by nemuselo být tak výrazné omezení. Určitě to o něco víc podtrhne vánoční atmosféru na náměstí,“ myslí si Martina Dušková.

Zákaz vjezdu na náměstí by se mohl dotknout i tradičního motorkářského srazu, který se na náměstí koná vždy na Štědrý den. „Organizátorem akce není město a pořadatel si dosud nepožádal o zábor a další," dodal primátor Jiří Svoboda. Jednou z variant je tedy nabídnout pořadateli jiný prostor.

Foto Jana Kroneislová

Štítky advent, adventní neděle, náměstí Přemysla Otakara II., auta, omezení, Štědrý den, radnice, Juraj Thoma, Jiří Svoboda, Vánoce

Advent bez aut. Město chce o svátečních nedělích a na Štědrý den zakázat vjezd na náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.