Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Žádosti o kotlíkové dotace přetížily web Jihočeského kraje. Ten od rána nefunguje

, aktualizováno 23. září 2019, 14:30

Velké problémy provází třetí kolo kotlíkových dotací, které bylo dnes ráno spuštěno v Jihočeském kraji. Lidé mohli o dotaci žádat prostřednictvím webových stránek Jihočeského kraje. Ty ale nápor žadatelů neustály a téměř celé dopoledne fungovaly ve velmi omezeném režimu. Některým žadatelům se ani po hodinách nepodařilo žádost odeslat. O zrušení dnešní výzvy kraj neuvažuje.

„Dnes od šesti hodin se nás spousta pokouší odeslat žádost o kotlíkovou dotaci. Stránky jsou ale stále nedostupné. Po telefonické domluvě s paní, která má toto na starosti, jsem se dozvěděla, že se na stránky nedostanou ani oni,“ napsala do redakce Iveta P„Kdo za to ponese odpovědnost a jak bude věc vyřešena ve vztahu k žadatelům, jsou zajímavé otázky,“ zlobil se v emailu Ondra J.

Podle některých lidí web nefungoval už před samotným spuštěním. „Sedím u počítače od 5:30. V 5:45 web spadl. Od té doby marně zkouším. Nevěřím, že by vůbec někdo dnes žádost podal,“ napsala Marie.

Systém údajně nespadl kompletně, ale fungoval v omezeném režimu. „Systém stěží zvládal. Zcela nezkolaboval, nicméně potýkal se s velice výrazným zpomalením. Nyní už systém funguje bez problémů, každou minutu tam padá nových třicet čtyřicet žádostí," řekl na mimořádné tiskové konferenci vedoucí odboru informatiky Petr Vobejda.

Některým žadatelům se na web nepodařilo přihlásit ani po šesti hodinách. I přesto se kraj podle Vobejdy na třetí vlnu připravoval velice pečlivě. „Už z předchozích vlny jsme věděli, že ten nápor bude opravdu veliký a dramtický. Proto byla třetí vlna nadimenzována podobně, jako dvě předchozí, které u nás proběhly v naprostém pořádku a na výbornou. Nechali jsme si poměrně velkou technickou rezervu, protože jsme vysoký zájem předpokládali," řekl. Důvodem, proč web nápor žádostí neunesl, bylo podle něj sdělení přesné hodiny, kdy bude možné žádosti podávat.

O zrušení výzvy kraj neuvažuje

O zrušení dnešní výzvy kraj ani po počátečních problémech neuvažuje. Podle vedoucího oddělení správy aplikací Františka Beránka nebyla narušena transparentnost podávání žádostí. „Do systému se nemohli dostat všichni stejně, všichni měli stejné podmínky,“ řekl Beránek.

Postup na vyhodnocování žádostí tak bude takový, jaký byl původně analyzován. „K nám se rychleji nebo pomaleji dostávají žádosti do transparentního pořadníku a podle toho my to potom budeme vyhodnocovat. Na kolik žádostí budou prostředky, tolik žádostí uspokojíme,“ uvedl vedoucí OEZI Jan Návara.

Necelé dvě hodiny po poledni se podle Davida Hockeho z kanceláře hejtmanky podařilo přijmout kolem čtyř tisíc žádostí. Některé z nich ale byly duplicitní.

Podmínky třetího kola kotlíkových dotací jsou obdobné jako ve druhém kole, nově jsou ale z podpory zcela vyřazeny veškeré kotle spalující uhlí. Dotaci tak lze získat jen na kotel na biomasu s automatickým či ručním přikládáním, na tepelné čerpadlo nebo na plynový kondenzační kotel.

Výše dotace pro uvedené podporovatelné zdroje tepla zůstala v porovnání s druhým kolem pro třetí kolo beze změn, stejně jako bonus ve výši 7 500 korun pro rodinné domy ve vymezených prioritních obcích, kde došlo k překročení sledovaných imisních limitů. Pro třetí vlnu kotlíkových dotací vyčlenilo Ministerstvo životního prostředí celkem 3,1 miliardy korun ​

Foto kraj-jihocesky.cz | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, kotlíková dotace, web, kolaps, dotace, František Beránek

Žádosti o kotlíkové dotace přetížily web Jihočeského kraje. Ten od rána nefunguje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.