Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Projekt „Totalita“ připomene trpkou zkušenost s komunistickým režimem, slavnostní zahájení proběhne zítra

Už zítra odstartuje na náměstí v Budějcích pilotní a zároveň putovní projekt s názvem Totalita Multimediální průvodce 1948-89. Připomene nám vlastní trpkou zkušenost s komunistickým režimem i jeho oběti. Instalace bude přístupná veřejnosti každý den od půl deváté ráno do 19 hodin.

„Věřím, že se do velkého projekčního dómu na náměstí Přemysla Otakara II. přijde podívat, a snad i ponaučit, mnoho lidí. Slavnostní zahájení bude na náměstí v dómu zítra v deset hodin dopoledne,“ říká náměstek primátora Juraj Thoma.

Velké množství anket i výzkumů ukazuje, že většina nejmladší generace mnoho neví o skutečném dění v tehdejším totalitním státě a bohužel i povědomí o přelomovém roku 1989 je velmi chatrné. „Náš projekt multimediálního průvodce totalitou 1948-89 chce tuto změnit, a především žákům a studentům ukázat, jaké to bylo,“ říká iniciátor projektu Lukáš Nádvorník.

Při příležitosti 30. výročí Sametové revoluce tak ve spolupráci s předním historikem Petrem Blažkem, ředitelem Ústavu soudobých dějin Akademie věd ČR Miroslavem Vaňkem a pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery a Platformy evropské paměti a svědomí, vznikl unikátní vzdělávací multimediální projekt Totalita Multimediální průvodce 1948-89, který nejmladší generaci velmi názorně ukáže, jak konkrétně vypadalo totalitní Československo před rokem 1989.

Za použití nejmodernějších technologií a prostřednictvím zážitku chtějí autoři vtáhnout diváka do reálií totalitního Československa i přelomové doby roku 1989 a umožnit jim si na několik okamžiků dobovou atmosféru prožít na vlastní kůži. Na náměstí Přemysla Otakara II. V Českých Budějovicích vyroste v týdnu 23.-28.9.2019 velký projekční dóm, který budou doplňovat velkoplošné informační panely. Zatímco projekce v dómu zajistí divákům především emocionální zážitek, interaktivní panely rozmístěné v jeho okolí doplní potřebné faktografické informace a celkový historický kontext událostí.

Instalaci doplní beseda s tehdejšími studenty z roku 1989, kterou bude moderovat ředitel Ústavu soudobých dějin Akademie věd ČR Miroslav Vaněk.

„Našim cílem je představit základní totalitní rysy komunistického režimu, které však často měly, vzhledem k jeho rozsáhlé systémové krizi, na konci osmdesátých let také svoji absurdní až komickou rovinu. Vedle ideologických a represivních mechanismů se pokusíme také přiblížit rozšířenou banalitu, uniformitu a uzavřenost tehdejšího způsobu života,“ říká odborný garant projektu a přední historik Petr Blažek.

Tisková zpráva | Foto Jan Pešek

Štítky České Budějovice, náměstí, projekt, Totalita, komunistický režim, průvodce, Petr Blažek, Juraj Thoma, Miroslav Vaněk, Akademie věd České republiky, Sametová revoluce, Československo

Projekt „Totalita“ připomene trpkou zkušenost s komunistickým režimem, slavnostní zahájení proběhne zítra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.