Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Black Cats vrací ženský basket do Budějovic. Začnou s Gmündem

Jihočeská metropole se opět dočká ženského basketbalu. Vrátí ho do ní nově založený tým Black Cats, mající zázemí ve Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE). Premiéru v pětičlenné nadregionální soutěži si odbude 5. října zápasem s rakouským BK Gmünd od 18 hodin v hale HoSport ve Starých Hodějovicích. Postupně ještě narazí na BK Pelhřimov, BK Strakonice C a BK Tábor.

„Hodně se těšíme. Chceme se sportem bavit, zpopularizovat ženský basket ve městě a třeba se i dostat do vyšší soutěže,“ říká hrající trenérka Líza Apanovych, rodačka z ukrajinské Oděsy, která na VŠTE studuje. A když svůj oblíbený sport nemohla ve městě hrát, přišla s návrhem Black Cats (Černé kočky) založit. Inspirací k názvu se stal školní hokejový tým Black Dogs (Černí psi), zvolený podle budějovické pověsti.  

Tým zatím tvoří desítka hráček, připravujících se od počátku září. „Jsou to holky, které basket už někdy hrály a z různých důvodů s ním skončily. Bude-li nás víc, jen dobře,“ vysvětluje Apanovych, juniorská vicemistryně Evropy. Trénuje se dvakrát týdně v tělocvičně Střední školy polytechnické v Nerudově ulici a další zájemkyně jsou vítané. A nemusí jít jen o studentky školy. Přihlásit se mohou přes email apache-basket@seznam.cz nebo web VŠTE.

„Sport na univerzity patří. Jen je dnes trochu opomíjený, což se snažíme změnit. Basket je už třetí v řadě po ledním hokeji a šachové akademii. Nyní v kampusu u víceúčelového hřiště stavíme zázemí se šatnami a máme další plány. Jsem rád, že si i těchto možností studenti váží,“ uvedl rektor Marek Vochozka.

Podle Tomáše Hejpetra, místopředsedy jihočeské oblasti České basketbalové federace, to je velmi dobrá zpráva. „Black Cats tak navazují na dlouholetou tradici ženského basketu ve městě, kterou stále udržujeme v Tigers Basketball, kde děvčata hrají ligu juniorek U19, nadregionální ligu starších žákyň U15 a oblastní přebor minižákyň. To dává prostor pro další spolupráci,“ říká muž, který je také předsedou tohoto největšího českobudějovického basketbalového klubu. Oceňuje přitom, že Černé kočky vznikly ve vysokoškolském prostředí, do něhož basketbal jednoznačně patří. Ve městě ho dříve zastupovaly v krajském přeboru žen a druhé lize družstva zdejší Pedagogické fakulty a Zemědělské fakulty.

 Je to nádherný sport, což ukázal i nedávný světový šampionát v Číně, kde Češi zářili. Přijdou-li i díky tomu další děti k nám do Tygrů, budeme jen rádi,“ uzavřel Tomáš Hejpetr.

Tisková zpráva | Foto VŠTE

Štítky VŠTE, basketbal, Líza Apanovych, České Budějovice, Schwäbisch Gmünd, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, BK Tábor, Strakonice, Pelhřimov, sport, Oděsa, Česká basketbalová federace

Black Cats vrací ženský basket do Budějovic. Začnou s Gmündem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.