Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Archeologové našli na Karlově Hrádku stopy pravěkého osídlení

Archeologové našli na zřícenině Karlův Hrádek, kterou před rokem 1357 založil Karel IV., pozůstatky staršího, pravděpodobně až pravěkého osídlení. Hluboká nad Vltavou, které kulturní památka patří, zde chce vybudovat archeopark a nabízet i 3D prohlídky.

Archeologický průzkum trval letos v září téměř deset dní. „Zjistili jsme, že pod povrchem jsou místy zachovány původní situace do průměrné hloubky asi 170 centimetrů. Vedle toho, co souvisí s existencí hradu, máme i nová, velmi zajímavá a překvapivá zjištění, která ukazují, že to tady nebylo první osídlení, že mu předcházelo nějaké starší, včetně pravděpodobně i pravěkého osídlení," řekl archeolog z Jihočeské univerzity Rudolf Krajíc.

Při průzkumu položili archeologové dvě sondy. Pod povrchem objevili zbytky zdí; mezi nálezy jsou zlomky keramiky, kovů, kostí i z pálených dřev. Průzkum, jehož náklady jsou v řádu statisíců korun, bude pokračovat příští rok. Nálezy prozkoumají v laboratořích Archeologického ústavu Filozofické fakulty Jihočeské univerzity.

Cílem výzkumu je propojit vědu s pedagogikou. V archeoparku, který chce město vybudovat, budou odborníci učit studenty archeologie a také všechny laické zájemce provádět památkou. Radnice se inspiruje světovými trendy. „Chtěli bychom pracovat s rozšířenou realitou, 3D prohlídky v mobilních zařízeních. Karlův Hrádek jako památka na Karla IV. - jeden ze šesti hradů, které založil - má velký potenciál, jak rozšířit zajímavosti Hluboké a tím pádem i cestovní ruch," řekl hlubocký radní Jindřich Soukal (ANO).

Hluboká nad Vltavou získala Karlův Hrádek v roce 2018 od Lesů ČR, výměnou za některé městské lesy. Zřícenina leží na trase cyklostezky z Hluboké. Zatím zde dělníci odstranili náletové dřeviny, odborníci naskenovali zříceninu, aby mohl vzniknout 3D model pro další výzkum, památkáři a projektanti zabezpečili vstupní brány proti zborcení.

Zřícenina stojí na ostrohu nad levým břehem Vltavy. Je poblíž obce Purkarec, která je známá vorařskou tradicí. Hrad byl původně ze všech stran obehnán příkopem a valem. Karel IV. ho založil jako osobní sídlo určené k odpočinku. Z větší části se dochovala hradní kaple. Od roku 1963 je Karlův Hrádek kulturní památka.

Autoři | Foto Jitka Erbenová

Štítky památky, archeologie, správa, Hluboká nad Vltavou, FOTO, AUDIO, Karel IV. Lucemburský, hrad, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové našli na Karlově Hrádku stopy pravěkého osídlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.