Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V sobotu vystoupí na hladinu Lipna zatopená obec Dolní Vltavice

V sobotu vystoupí na hladinu Lipna před šedesáti lety zatopená obec Dolní Vltavice. Půjde o světelnou 3D show. Při světové premiéře unikátního multimediálního představení se pomocí videomappingu objeví nad vodou zatopené domy a dokonce i kostel.

Nad slavností v Dolní Vltavici převzala záštitu hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a také Ivana Červenková, velvyslankyně České republiky ve Vídni. „Nebudou chybět nové originální scénické prvky, výpravná multimediální scéna, živé obrazy, holografická, projekční i laserová show,“ uvedla hlavní organizátorka Ema Kondysková a dodává, že vedle zábavy má pro ní celá akce snad i důležitější význam. „Pro mě je důležité, že se díky velké mediální pozornosti, kterou akce má, snad podaří najít místo, kde by mohla vzniknout expozice složená ze vzpomínek a artefaktů lidí, kteří v Dolní Vltavici žili.“

Lidé, kteří odsud byli nuceni odejít se dále scházeli a vytvořili si vlastní archiv z fotografií, sepsaných vzpomínek, ale i dalších artefaktů z Dolní Vltavice. Ten byl léta volně přístupný v budově městského úřadu v rakouské obci Aigen – Schlägl, po rekonstrukci budovy marně hledají rodáci místo, kde by mohl archiv znovu existovat.

Dolní Vltavice je původně středověká obec, kterou tvořilo z většiny německé obyvatelstvo. Po odsunu v roce 1945 se sem nastěhovali lidé z vnitrozemí, případně reemigranti například z Rumunska.

Bohatému programu předchází mše bývalých rodáků z Dolní Vltavice, která se uskuteční v kostele ve městě Aigen-Schlägel. V Dolní Vltavici začíná program v 15 hodin příjezdem rakouské dechové kapely Musikverein Aigen-Schlägl. „Kapela, která má zhruba 35 členů přijede přívozem ve 14:50 do Dolní Vltavice, již na přívozu budou muzikanti hrát. Seřadí se a napochodují s maršem před podium, kde zahrají fanfáry. Dále budou následovat projevy pozvaných VIP hostů,“ uvádí Kondysková.

Křtít se bude také brožura o historii Dolní Vltavice jejímž autorem je kronikář obce Černá v Pošumaví František Záhora a Pavel Pechoušek.

Ve čtyři hodiny bude následovat přednáška o historii obce, doplněná fotografiemi ze zmíněného archivu rodáků  z krumlovského Muzea Josefa Seidla. Během odpoledne zahrají také folklorní soubory od nás, ale i z Rakouska a Německa. Hosté se mohou také svézt na parníku Vltava, který provozuje společnost Lipno Line. Z Dolní Vltavice vzletí balon, který byl vyrobený ke 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky, hrát se zde bude i divadlo pro děti. V závěru akce zazní Lázeňský symfonický orchestr Třeboň. Hlavní program, který uvedou alpské horny začíná v půl deváté.

Tisková zpráva

Štítky Dolní Vltavice, akce, videomapping, Lipno, Vodní nádrž Lipno, Ivana Červenková, Ivana Stráská, Česko, Vídeň, Jihočeský kraj, Josef Seidl, Německo, Rakousko

V sobotu vystoupí na hladinu Lipna zatopená obec Dolní Vltavice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.