Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Město pošle na provoz Kotvy 1,4 milionu korun. O budoucnosti kina chce jednat

Více než 1,4 milionu korun půjde z rozpočtu města na podporu provozu Kina Kotva v příštím roce. Podle města je nutné dotaci kinu poskytnou, protože jinak by jeho provoz skončil. Náměstek primátora Juraj Thoma řekl, že se město bude muset zamyslet nad tím, jakou formou kino v budoucnu provozovat.

Kino vlastní město a pronajímá ho Janu Turinskému. „Provoz Kina Kotva je ošetřen několika smluvními závazky. První z nich je nájemní vztah, který k tomu objektu má pan Turinský na základě předchozího výběrového řízení, tento nájemní vztah administruje Správa domů a smlouva nájmů je uzavřena na dobu neurčitou. Druhou smluvní rovinou je poskytování neinvestiční případně investiční dotace na provoz kina na nadcházející rok,“ řekl ke kinu náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB). V předloženém bodu na jednání zastupitelstva bylo navrženo poskytnutí dotace ve výši 1 450 000 korun na provoz kina. To bylo všemi přítomnými zastupiteli odhlasováno.

Thoma mimo jiné zmínil, že bez dotace by kino skončilo. „Kino není schopno si na sebe v konkurenci dvou multiplexů, které tady máme, vydělat,“ řekl. Kromě filmů mohou lidé v kině shlédnout také přímé přenosy z Metropolitní opery New York a artové projekce.

O budoucnosti provozování Kina Kotva, ale i Letního kina Háječek, bude město jednat. „Je to debata aktuální a měla by se promítnou do úvah spojených s provozováním jednotlivých příspěvkových organizací nebo jiných typů kulturních institucí, které město zřizuje. Měli bychom se pokusit najít jinou formu provozování kina, než poněkud kostrbatý nájemní vztah mezi panem Turinským a správou domů a vedle toho finanční vztah mezi panem Turinským a městem,“ popsal Thoma.

Jednou z cest by podle něj bylo, vrátit se ke způsobu řízení formou příspěvkových organizací.

Foto Cheva

Štítky kino, Kotva, dotace, České Budějovice, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, Metropolitní opera, New York

Město pošle na provoz Kotvy 1,4 milionu korun. O budoucnosti kina chce jednat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.