Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský kraj rozdělí na výměnu kotlů tři sta milionů korun

Jihočeský kraj rozdělí ve třetím kole dotací na výměnu starých kotlů 302 milionů korun. Žádosti přijme 23. září. Nově nelze žádat dotaci na kombinované kotle na biomasu a uhlí s ručním přikládáním. V předchozích dvou kolech dotací rozdělil kraj zhruba mezi 6 tisíc lidí asi 600 milionů korun na výměnu ekologicky závadných kotlů. Peníze poskytuje ministerstvo životního prostředí, ve třetím kole dotací takto v Česká republika rozdělí 3,1 miliardy. Novinářům to dnes řekli krajský radní Antonín Krák a náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.

Od 1. září 2022 se musí v ČR přestat topit v kotlích na tuhá paliva první a druhé emisní třídy. Žádosti o dotace přijme Jihočeský kraj 23. září, od 6 hodiny ráno, elektronicky. „Lidé tady nebudou muset potupně stát fronty a čekat do večera, aby mohli podat svou žádost,“ řekl radní.

Jižní Čechy získaly od Ministerstva životního prostředí ve třetím kole dotací po Moravskoslezském a Středočeském kraji třetí nejvyšší částku. Jak Krák řekl, kraj bude rád, když dokáže uspokojit stejný počet žadatelů jako v prvním a druhém kole, v nichž pokaždé dostalo dotaci asi 3 tisíce lidí.

Zájem bude podle odhadů kraje velký. Nejvíc žádostí ve třetím kole zatím v České republice přišlo v Moravskoslezském kraji. „Jsou na 240 procentech původní alokace. Převis je ve všech krajích a dá se očekávat, že zájem bude ještě vyšší než v předchozích kolech,“ uvedl Kříž.

Lokální topeniště jsou největším znečišťovatelem ovzduší v Česku. ČR získala v evropském Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů do roku 2020 přes devět miliard korun. První dotační vlna byla spuštěna v létě 2015, druhá začala v říjnu 2017. Do roku 2020 chce MŽP vyměnit až 100 tisíc kotlů. „Je to poslední kolo, protože strukturální fondy EU pomalu končí,“ dodal Kříž.

Autoři

Štítky ovzduší, teplo, správa, Jihočeský kraj, dotace, Česko, Jan Kříž, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Antonín Krák, Evropská unie, Moravskoslezský kraj, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj rozdělí na výměnu kotlů tři sta milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.