Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Budějcká Solnice je nominována na Stavbu roku

Rekonstrukce historické budovy Solnice na Piaristickém náměstí v Budějcích byla nominována na titul Stavba roku 2019. Spolu se Solnicí bude o titul soutěžit například rekonstrukce historické budovy Národního muzea v Praze. Vyhlášení výsledků proběhne 21. října.

Solnice se řadí mezi poklady historické architektury přesahující jihočeský region. To potvrzuje i zápis do indikativního seznamu národních kulturních památek. I přes účelový charakter budovy je její hlavní průčelí se strmým štítem a s iluzí fortifikačních prvků včetně nefunkčních klíčových střílen esteticky velice působivé. Do dnešní doby se dochovalo takřka vše v původní podobě. Objekt nikdy nebyl zničen požárem a budova nebyla ani přestavěna pro jiný účel využití. Zachování této unikátní památky v její celistvosti a zpřístupnění veřejnosti bylo hlavním požadavkem i při rekonstrukci.

Prvořadým úkolem bylo nejen ponechání a konzervace jedinečně dochovaných konstrukcí a prvků, ale i zachování halových dispozic bývalého skladiště. Toto bylo možné pouze za předpokladu propojení budovy s budovou Pivovaru Solnice, neboť zázemí, které nemuselo nutně být umístěno přímo v Solnici, bylo přesunuto do blízké provozní budovy. Nachází se v ní proto nejen pivovar, ale i skladové a kancelářské prostory, šatny i technologické místnosti.

Klíčovým bodem pro uskutečnění celého záměru bylo proto vytvoření funkčního propojení obou objektů podzemním produktovodem, který byl navržen pod povrchem Piaristického náměstí. V něm je umístěno nejen potrubí, kterým proudí do výčepů pivo, ale i potrubí s chladící kapalinou a kabelové vedení elektrické energie.

Nominací na Stavbu roku to nekončí

 „Nominace na titul STAVBA ROKU znamená pro naší práci velké ocenění ze stran odborné veřejnosti. Od začátku projektových prací bylo nutné k budově přistupovat s úctou k historickým hodnotám, které představuje. Veškeré úsilí, které bylo v průběhu obnovy vynaloženo, teď představuje sama stavba. Již se nejedná o pouhou tradiční siluetu města ale o objekt, který na člověka dýchá historií a zároveň je místem setkávání, a to je pro naší práci nejlepší výsledek,“ komentuje nominaci projektantka Jana Pincová.

Nominací na stavbu roku ale možná ocenění pro Solnici nekončí. Solnice má ještě možnost být nominována za interiér, který je dílem architekta Šimona Brnady. „Interiér Solnice je přihlášen v soutěži GRAND PRIX ARCHITEKTŮ 2019 – Národní cena za architekturu, která má v letošním 26. ročníku rekordních 321 přihlášených prací a je již druhým rokem po sobě největší architektonickou přehlídkou v České republice,“ dodává architekt Šimon Brnada. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 3. října 2019 v Pantheonu nově rekonstruované budovy Národního muzea.

Za revitalizaci Solnice dostane Cenu města

Už zítra bude před zasedáním zastupitelstva udělena Václavu Študlarovi za projekt revitalizace Solnice Cena města České Budějovice za rok 2018. Oceněný dostane grafický list, zapíše se do pamětní knihy a dostane finanční odměnu ve formě šeku v částce padesát tisíc korun. Ty se rozhodl Václav Študlar věnovat Arpidě a centru Bazalka.

Autoři

Štítky Silnice, rekonstrukce, nominace, úspěch, Stavba roku, Národní muzeum, České Budějovice, PIVOVAR SOLNICE a.s., Grand Prix, Česko

Budějcká Solnice je nominována na Stavbu roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.