Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Národní pak Šumava navštívilo v létě přes 675 tisíc lidí, meziročně víc

Národní park Šumava navštívilo od začátku června do konce srpna přes 675 tisíc turistů. Meziročně je to zhruba o 75 tisíc lidí víc. Největší nárůst byl na Jezerní slati. Přibylo ale i přestupků, které museli řešit strážci parku. Informaci dnes oznámil mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Návštěvnost na ledovcových jezerech, Poledníku, Povydří, Stožecku nebo na Modravě sleduje informační a strážní služba parku. Na většině těchto míst bylo turistů víc, řekl vedoucí Informační a strážní služby Adam Diviš.

„Největší nárůst je na Jezerní slati, a to o více než 30 procent. Jezerní slať za poslední tři měsíce navštívilo zhruba 77 tisíc lidí, loni ve stejném období 54 tisíc osob. Naopak méně návštěvníků letos prošlo naučnou stezku Povydří - rozdíl je asi 8 tisíc lidí," uvedl vedoucí Informační a strážní služby pro oblast Modravy Jan Pecánek.

Návštěvnost rostla jak na západě Šumavy, kolem Prášil, tak i na jihu, kolem Stožce a Nové Pece. Přibylo ale i přestupků. „Nárůst je znatelný. Od června do srpna jsme na celém území Národního parku a CHKO Šumava řešili bezmála tisícovku přestupků, což je o skoro polovinu více než loni ve stejném období. Nejvíce z nich, asi 80 procent, jsme řešili domluvou, zbytek buď blokovou pokutou na místě nebo jsme museli přestupky předat do správního řízení," řekl Diviš.

Mezi nejčastější prohřešky patří špatné parkování, porušování zákazů vjezdu, jízdy cyklistů mimo trasy, koupání v ledovcových jezerech nebo nepovolený vstup do klidového území, tedy na území bývalých prvních zón. Stále častěji řeší strážci i potíže s elektrokoloběžkami. Když je lidé používají v aktivním režimu bez odrážení, podle zákona jsou to motorová vozidla, jimž je vjezd na účelové silnice NP zakázán.

„Letos se také zvýšil počet sběračů borůvek, kteří nerespektují klidová území a při sběru ničí porosty borůvčí nesprávným používáním takzvaných hřebenů,“ uvedl strážce oblasti Stožecka Luděk Švejda. Sběračům hrozí za vstup do klidových území nebo za ničení porostů pokuta až 10 tisíc korun na místě, ve správním řízení až 100 tisíc korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky turistika, příroda, Šumava, návštěvnost, Národní park Šumava, Jezerní slať, Jan Dvořák, Modrava, Povydří, Poledník, Prášily, Stožec, Nová Pec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní pak Šumava navštívilo v létě přes 675 tisíc lidí, meziročně víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.