Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Střechu věže Jakobínka ozdobí plechová makovice

Osazením plechové ozdoby na vrcholek věže Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou památkáři definitivně ukončí opravu její střechy. Do makovice vložili i schránku se vzkazem pro budoucí generace.

Špičku kuželovité střechy se šindelovou krytinou zkrášlí plechová makovice, ozdobná špička dlouhá 120 centimetrů. „Středověkou podobu věže neznáme. Při experimentu jsme se inspirovali její předchozí obnovou, ke které došlo po velkém požáru v roce 1522. Podobu střechy i makovice jsme odvodili z renesančního tvarosloví; při výběru vhodné krytiny jsme vycházeli z nejstarších ikonografických pramenů,“ vysvětluje stavební technik David Říha z Národního památkového ústavu.

Vzkaz pro budoucí generace    

Do makovice byla vložena i schránka se vzkazem pro budoucí generace. Kromě pamětní mince hradu Rožmberk a jedné Koruny české byly do schránky vloženy i zmenšené kopie pozvánky z roku 2015, kdy byla akce zahájena stavbou dřevěného vřetenovitého lešení, a banneru, který po celou dobu opravy visel na místě a informoval návštěvníky.

„Součástí je i digitální médium s kompletními daty o obnově Jakobínky, jehož čitelnost bude pro budoucí generace výzvou,“ doplňuje ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích a hlavní koordinátor projektu Petr Pavelec a dodává: „Nechybí ani vstupenka na hrad Rožmberk se symbolickým časem za minutu dvanáct, který odkazuje na fakt, že byla Jakobínka na seznamu nejohroženějších kulturních nemovitých památek a její záchrana proběhla na poslední chvíli.“ 

Své poselství na proužcích papíru zanechal i stavební technik David Říha, který stojí u obnovy Jakobínky od roku 2017. Oficiálních informací bude v archivech dostupných dost, proto jsem sepsal zprávu o průběhu obnovy věže z osobního pohledu“, dodává Říha.

Nová střecha věže Jakobínka svírá úhel šedesát osm stupňů a pokrývá ji tři sta metrů čtverečních šindelů z modřínového dřeva. Výška střechy včetně makovice je jedenáct metrů. Celková výška věže atakuje hranici čtyřiceti metrů. V následujících dnech proběhne demontáž tří horních pater dřevěného vřetenovitého lešení a bude se pokračovat výstavbou dřevěného vyhlídkového ochozu. Ten bude ve výšce dvacet osm metrů a návštěvníci na něj poprvé vstoupí na jaře 2020.

Tisková zpráva

Štítky rekonstrukce, oprava, Rožmberk nad Vltavou, věž Jakobínka, střecha, Národní památkový ústav, Hrad Rožmberk

Střechu věže Jakobínka ozdobí plechová makovice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.