Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Biskup Tonzar poděkoval za péči o areál Památníku Jana Žižky. Hejtmanka Stráská odmítla přepisování našich dějin

Děkuji Jihočeskému kraji za péči, kterou věnuje areálu Památníku Jana Žižky. Pražský biskup Církve československé husitské David Tonzar to řekl včera během 6. ročníku Trocnovských slavností. Hejtmanka Ivana Stráská pak opětovně upozornila na snahy určitých skupin o přepisování našich dějin.

„Jezdím do Trocnova často a velice mě těší, jak Žižkův památník vzkvétá. Jsem velice rád, že se jej kraj před časem ujal a nenechal jej zaniknout, což by byla veliká historická škoda. Mé díky patří i Jihočeskému muzeu, které, coby organizace zřizovaná krajem, areál spravuje. A samozřejmě i jihočeským dobrovolným hasičům, kteří svými aktivitami vdechují památníku společenský život,“ uvedl českobudějovický rodák, absolvent ZŠ Grünwaldova a Gymnázia Česká Tonzar.

Husiti nebyli lupiči a Žižka nebyl barbar

Hejtmanka Ivana Stráská pak opětovně upozornila na snahy určitých skupin o přepisování našich dějin. Například právě i při pohledu na husitství. „Již prezident Edvard Beneš upozorňoval na to, že přijde doba, kdy z obětí budou děláni viníci a z viníků oběti. My se pomalu, bohužel, stáváme svědky tohoto procesu a já v takové době žít opravdu nechci. Chci, abychom si uvědomovali odkaz husitství, Jana Husa i Jana Žižky a odmítali názory, že husité byli lupiči a Žižka byl barbar. Protože na začátku toho všeho byla myšlenka. Vznešená myšlenka pravdy a odvahy tu pravdu říkat. Toto je pro mě symbolem husitství i Trocnovských slavností,“ zdůraznila hejtmanka.

Tisková zpráva

Štítky Trocnovské slavnosti, Žižka, poděkování, Jan Žižka z Trocnova, Ivana Stráská, David Tonzar, Jihočeský kraj, Edvard Beneš, Jan Hus, Trocnov

Biskup Tonzar poděkoval za péči o areál Památníku Jana Žižky. Hejtmanka Stráská odmítla přepisování našich dějin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.