Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kameny zmizelých připomenou židovské občany Budějc

V Budějcích bylo během dnešního odpoledne položeno jedenáct kamenů, které připomenou zmizelé židovské občany Budějovic. Slavnostního zahájení akce, která nese název Kameny zmizelých, se zúčastnil i zakladatel této iniciativy, německý sochař Gunter Demnig.

Devět zavražděných a celkově jedenáct zmizelých židovských obyvatel z našeho města – taková jsou čísla pro letošní první ročník projektu Kameny zmizelých pro Budějovice, který organizuje jihočeská pobočka Paměti národa. Kameny zmizelých, takzvané Stolpersteiny, se nazývají dlažební kostky s mosaznou destičkou připomínající oběti holocaustu. Jsou vkládány na chodníky před domy, ve kterých židovští obyvatelé žili před druhou světovou válkou.

„Z našeho města bylo odvezeno do nacistických koncentračních táborů více než tisíc osob, z nichž velká většina byla zavražděna. Pro letošní rok bylo vybráno jedenáct osob a další budou přibývat,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Bouzek.

Jeden kámen v Mánesově ulici, pět U tří lvů a dalších pět v Krajinské ulici připomenou například posledního městského rabína pana Rudolfa Ferdu, rodinu pediatra doktora Flussera, pro jehož knihu napsal předmluvu Albert Einstein, dva členy rodiny Herzů, kteří přežili válečné útrapy a později emigrovali do USA, či rodinu Rudolfa Stadlera, mladíka zvaného Bagr, který vydával ilegální časopis židovské komunity v Budějovicích, zvaný Klepy z židovského koupaliště.

„Konkrétní jména jsme vybrali po poradě s historikem Janem Ciglbauerem. Chtěli jsme v prvním ročníku položit upomínku těch, kteří se trochu vymykali z běžné židovské populace. Původně mělo být kamenů 9, ale přes Pražskou židovskou obec nás kontaktovali potomci rodiny Herzových a přáli si uložit dva kameny připomínající jejich přeživší předky. To nám přišlo jako skvělý nápad, vnést do této veskrze smutné připomínky i trochu naděje, že přeci jen se nacistickému vyhlazení židovského etnika podařilo některým uniknout,“ vysvětluje výběr jmen Tomáš Trantina, ředitel pobočky Paměti národa v Jihočeském kraji.

Pokládání vzpomínkových kamenů v Budějovicích se zúčastnil i zakladatel iniciativy, německý sochař Gunter Demnig, který symbolicky uloží první budějovické kameny. Dosud byl v Budějovicích pouze jeden pro Harryho Kende, před vstupem do Gymnázia Česká, kde před válkou studoval. 

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky Kameny zmizelých, České Budějovice, historie, upomínka, Gunter Demnig, druhá světová válka, rodina, Paměť národa, Albert Einstein, Tomáš Bouzek, Harry Kende, USA

Kameny zmizelých připomenou židovské občany Budějc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.