Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Bílá věž vydala tajemství

V minulém díle našeho seriálu jsme se zaměřili na rozhledy z vrcholku Bílé věže. Každý, kdo sleduje náš seriál už ale ví, že označení Bílá věž je nepřesné, a že za skutečnou Bílou věží musí jít do Jihočeského divadla. Tam totiž stávala původní věž, která nesla toto jméno a která byla součástí městského opevnění. Označení Bílá věž se ale pro věž dominikánského kláštera už tak vžilo, že ho používá téměř každý Budějovičák.

Měl jsem radost, když jsem před týdnem dostal pozvání od p. generálního vikáře na slavnostní otevření stříbrné koule nad bání věže. Nikdo v té době nevěděl, co je v tzv. cibuli ukryto. A tajemno samozřejmě láká. Při našem výstupu po lešení na Bílou věž před čtrnácti dny jsme si s Milanem všimli letopočtu 1937. Ten je vyryt do dřeva téměř na vrcholu stavby. Dalo se tedy předpokládat, že v kouli budou ukryty dokumenty z tohoto období.

A nyní k samotnému otevření koule. Musím říci, že mne překvapil princip upevnění měděného tubusu uvnitř koule. Ta je poměrně veliká a v její horní části je umístěn háček, na kterém je připevněna pomocí drátu schránka. Má tvar roury o průměru přibližně 10 centimetrů a délky 50 centimetrů. Samotný tubus s dokumenty se tedy nedotýká koule, ale visí jakoby uprostřed. Zajímavé také je, že cibule není zcela uzavřena. Může do ní tedy zdola pronikat vzduch a pomocí přirozených netěsností v horní části koule tak dochází k cirkulaci vzduchu. Po vyjmutí tubusu byla schránka snesena dovnitř do dominikánského kláštera a slavnostně otevřena. A co skrývala? Musím říci, že žádný poklad to nebyl. Byly zde očekávané dokumenty o rekonstrukci věže z roku 1937 a několik starších textů z 19. století. Vše je podrobně zdokumentováno na stránkách našeho biskupství (www.bcb.cz).

Ještě jedna poznámka na závěr: když jsem mluvil o tom, že se v kouli nenašel žádný poklad, tak snad ho najdeme v budově Biskupského gymnázia. Tam jsme totiž objevili ve sklepě prostor o velikosti 4,5 metru x 4,5 metru, do kterého nevedou žádné dveře ani žádný jiný vstup. Víme, že uvnitř je prostor o velikosti přibližně 2 metry x 2 metry. V nejbližší době provedeme vrt o průměru 6 centimetrů a pomocí sondy zjistíme, co nám zde naši předci zanechali. Budeme Vás informovat. Zachovejte nám přízeň.

Bílá věž vydala tajemství

Středa, 4. září 2019, 09:26

Bílá věž vydala tajemství
Bílá věž vydala tajemství

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, Bílá věž, Budějce, Bílá věž (Hradec Králové), koule, Jihočeské divadlo

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Bílá věž vydala tajemství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.