Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeské divadlo potřebuje opravit točnu v Českém Krumlově

Jihočeské divadlo potřebuje opravit točnu v českokrumlovské zámecké zahradě, kde hraje v létě. Otáčivé hlediště přináší divadlu, jež slaví 100 let, čtyři pětiny tržeb, které činí 54 milionů korun ročně. V říjnu bude mít hotovou studii, podle níž by mohla v Českých Budějovicích vzniknout nová divadelní budova. Jubileum si divadlo připomíná knihou i dočasnou scénou Bouda, v níž bude hrát od listopadu do ledna.

Město České Budějovice, jež vlastní točnu, má smlouvu s památkáři na pronájem pozemku do konce roku 2020. „Národní památkový ústav má pověření od ministra kultury, aby s námi uzavřel smlouvu na dalších pět let do konce roku 2025, nicméně smlouvu jsme ještě neviděli," řekl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Exministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) pověřil město České Budějovice, aby vypsalo architektonickou soutěž na obnovu točny včetně zázemí na stávajícím místě, to se zatím nestalo. Železobetonová konstrukce je stará přes 25 let, divadlu rostou náklady na její dílčí opravy. Točna potřebuje podle Průdka v příštích letech rekonstrukci za miliony. Její zázemí je, jak řekl, na úrovni roku 1958, kdy se v zámeckém parku začalo hrát.

Jihočeské divadlo má z otáčivého hlediště roční tržby asi 40 milionů. Podle studie ekonomických dopadů utratí diváci díky točně v regionu 100 milionů korun ročně. Průdek by byl rád, kdyby se točna přesunula do divadelního traktu, o nějž by se mohla rozšířit zahrada. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale už dřív řekl, že by měla zůstat v zahradě, u letohrádku Bellarie.

„Rozšíření o divadelní trakt by vyřešilo souboj mezi památkáři a divadlem, problémy zázemí - byla by tam i parkovací místa. Město Český Krumlov by ale muselo vykoupit a vyměnit pozemky," řekl Průdek.

Sto let připomene Bouda na Mariánském náměstí

Sto let si divadlo připomene i scénou Bouda, kterou otevře 21. listopadu na Mariánském náměstí, hrát tam bude do ledna. Náklady jsou šest milionů korun, většinu kryje divadlo z prodeje vstupenek a má víc peněz od sponzorů. Město dalo divadlu na oslavy 1,2 milionu korun. Bouda bude v místě, kde byl koncem 20. století položen základní kámen nového divadla, jež dosud nestojí. Strategický plán města do roku 2027 počítá s novou budovou pro divadlo a filharmonii. Za 800 tisíc korun vznikne do půlky října studie.

Činohra má za sebou českou sezonu, zdramatizovala i román Jiřího Hájíčka Rybí krev o lidech z obcí, co musely ustoupit stavbě Temelína. Divadlo uvažuje, že zpracuje další knihy autora. „Diváci jsou nadšeni, že tu dobu zažili, že se jich to dotýká rodinně, plní nám to hlediště a přitom to není jednoduché téma," řekl ředitel.

V čele divadla i všech čtyř souborů jsou třicátníci, Průdek je rád. „Na druhou stranu mám na pozici vedoucí marketingu nebo ekonoma lidi, kteří jsou o generaci starší, a to je skvělé. Já jim s nadsázkou říkám, že jsou můj geront tým, a já miluju svůj geront tým. Jsou to zkušení lidé, od kterých se můžu spoustu věcí přiučit," řekl Průdek.

Autoři | Foto Jihočeské divadlo

Štítky Jihočeské divadlo, otáčivé hlediště, Český Krumlov, České Budějovice, divadlo, hlediště, Národní památkový ústav, Antonín Staněk, ČSSD, Andrej Babiš, Jiří Hájíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo potřebuje opravit točnu v Českém Krumlově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.