Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Judista Lukáš Krpálek vyválčil zlato na mistrovství světa

Fantastického úspěchu dosáhl judista Lukáš Krpálek. Na mistrovství světa v Japonsku vyhrál všech pět zápasů v nejtěžší váhové kategorii nad 100 kilogramů. Ve finálovém souboji český reprezentant porazil domácího Harasawu.

Olympijský vítěz měl na šampionátu v Tokiu v prvním kole volný los, v nejtěžší váhové kategorii nad 100 kilogramů nejdříve porazil na ipon Srba Žarka Čuluma i Šakarmamada Mirmamadova z Tádžikistánu. Díky větší aktivitě udolal v prodloužení čtvrtfinále Nizozemce Reye Meyera a v semifinále taktéž v prodloužení držením porazil Korejce Kim Min-čonga.

Proti zavalitému Čulumovi, který je o několik desítek kilogramů těžší než český reprezentant, Krpálek podle plánu zaútočil v závěru. Minutu před koncem zápasu dostal soupeře na zem a škrcením ho donutil zápas vzdát. Porazil ho tak i ve třetím vzájemném zápase.

Poprvé v životě se pak Krpálek utkal s dvaadvacetiletým Mirmamadovem z Tádžikistánu, který byl loni bronzový na Asijských hrách. Po dvou minutách ho rovněž dostal na zem a tam ho udržel dostatečně dlouho na předčasné ukončení zápasu.

K boji na zemi, který je jeho silnou stránkou, Krpálek nastupoval i ve čtvrtfinále proti osmému muži světového žebříčku Meyerovi, kterého v obou předchozích vzájemných zápasech udolal. Český reprezentant sice žádnou techniku nedotáhl do konce a zápas dospěl do zlatého skóre, ale v něm dostal Meyer třetí napomenutí, což znamenalo Krpálkovo vítězství.

Semifinále proti Korejci Kim Min-čongovi bylo zpočátku opatrné, v závěru základního času obdrželi oba soupeři již druhé napomenutí, což Krpálka vyprovokovalo k větší aktivitě v prodloužení. Jeho snaha byla odměněna, osmnáctiletého Asiata zdolal opět držením a oplatil mu květnovou porážku ze semifinále turnaje Grand Prix v Číně.

Ve finále se Lukáš Krpálek utkal s domácím Hisajošim Harasawou. I tento duel rozhodl až v prodloužení, ve kterém osmadvacetiletý Čech domácího borce doslova utavil a po zásluze získal druhé světové zlato, první v nějtěžší kategorii.

Autoři | Foto Drbna | Zdroj ČTK

Štítky Lukáš Krpálek, judo, mistrovství světa, Japonsko, judista, semifinále, Tádžikistán, Asijské hry, Tokio, Grand Prix, Čína

Judista Lukáš Krpálek vyválčil zlato na mistrovství světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.