Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Byty v Budějcích jsou o čtyřicet procent dražší než před dvěma lety, nepolepšily si ani pronájmy

Vyletět z pomyslného hnízda a postavit se na vlastní nohy je v Budějcích zase dražší. Na pořízení bytu, ale i pronájmu, budete muset sáhnout zase o něco hlouběji do peněženky. Ceny totiž za dva roky opět raketově stouply. Podle realitních makléřů je v krajském městě, i přes vysoké ceny, neuspokojena velká poptávka.

Každý, kdo alespoň jednou v životě hledal podnájem, si řekl, že ti lidé neví, co by za ty pronájmy chtěli. Mnohdy opravdu jejich cena bývá přestřelená. „Lidé, kteří poskytují byt z důvodu, že se do něj například za 10 let nastěhuje jejich dítě, pronajímají stále za stejnou cenu. Zdražili ale investoři, kteří se snaží dát i výpovědi, protože když je cena nemovitosti plus čtyřicet procent, tak to samé navýšení požadují i od nájemníků,“ popsal realitní makléř Josef Maruška.

Průměrně malý byt k pronájmu vyjde na osm až deset tisíc měsíčně. „Velký byt, jen čistě nájemné a energie, vychází na deset až patnáct tisíc. Dostaneme se ale i na cenu dvaceti tisíc. V tomto případě se už ale jedná o luxusnější bydlení v novostavbách,“ dodal Maruška.

Velmi drahou záležitostí je i koupě bytu. Co se týče prodejních cen bytů v novostavbách, tak tam se dotkneme částky 60 tisíc korun za metr čtvereční. U starších staveb se pohybujeme v částkách 35 až 40 tisíc korun za metr čtvereční.

S cenami jsme na tom podobně jako Plzeň. Ve srovnání například s Táborem, ale bohužel s vyšší prodejní cenou bytů vedeme. Co se týče cen v porovnání například s předloňským rokem, tak jde jednoznačně o nárůst. Jedná se o 35 procentní nárůst cen u bytů k prodeji. V některých případech jde i o 40 procent.

„Přesný nárůst cen u pronájmů se nedá jednoznačně určit, ale ceny se zvedly zhruba o dva tisíce (u starších bytů),“ dodal makléř. 

Pronájem v Budějcích:

  • Byt 1 +kk (45 m2) – 8.500 korun včetně energií. Lokalita náměstí
  • Byt 2+kk ( 42 m2) – 10 tisíc korun včetně energií. Lokalita Otavská
  • Byt 3+kk (100 m2) – 16 tisíc korun bez energií. Lokalita Jírovcova

Prodej v Budějcích: 

  • Byt 1 +kk (27 m2) – 1,3 milionu. Lokalita Josefy Kolářové
  • Byt 2+kk (47 m2) – 1,9 milionu. Lokalita Suché Vrbné
  • Byt 3+kk (94 m2) – 3,9 milionu. Lokalita Lidická

Foto Jana Kroneislová

Štítky byty, České Budějovice, prodej, pronájem, energie, Plzeň

Byty v Budějcích jsou o čtyřicet procent dražší než před dvěma lety, nepolepšily si ani pronájmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.