Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Veterináři našli při kontrole bio vajec od jihočeského producenta zakázaný insekticid DDT

, aktualizováno 23. srpna 2019, 17:33

Veterináři zjistili při mimořádné kontrolní akci bio produktů u jihočeského producenta ekologických vajec zbytky toxického insekticidu DDT. Tento přípravek proti škodlivému hmyzu je už od 70. let zakázán. Ve vejcích se zřejmě objevil kvůli staré ekologické zátěži v objektu, kde jsou slepice chovány. Prodej vajec z chovu proto zatím veterináři zakázali. Pokud by prokázal úmysl, hrozí podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého producentovi maximální postih ve výši čtvrt milionu korun.

Slepice ze zmíněného chovu bude muset začít producent vajec kvůli nálezu zbytků DDT chovat jinde. „Jedná se o starou usedlost, mají ji zemědělci a bohužel asi v tom prostředí byl kdysi dávno sklad DDT. Situace se došetřuje," uvedl ředitel jihočeských veterinářů František Kouba. Veterináři nepředpokládají, že by někdo ještě reálně DDT používal.

Mimořádná kontrolní akce zaměřená na bioprodukty a výrobky z ekologického zemědělství byla letos provedena veterináři poprvé. Porušení předpisů zjistili veterináři u třech ze 144 vzorků. Kromě DDT našli třeba konzervanty v sýrech, které se sice smí používat v konvenční produkci, ale nikoli v biovýrobě. „Zaměřili jsme se na mléčné výrobky, kterých bylo nejvíce, potom na maso, vejce, ryby a med," dodal ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

Správní řízení povedou podle něj kontrolní orgány ministerstva zemědělství. „Záležitost nyní vyšetřuje SVS, ministerstvo zemědělství dosud podnět k zahájení řízení o přestupku neobdrželo," upřesnil Bílý. Podle něj jsou nálezy DDT v biopotravinách vzácností, většinou právě kvůli ekologické zátěži prostředí. „Nejde tedy o úmyslnou, ani zaviněnou kontaminaci. Biopotraviny s nálezem rezidua jakékoliv nepovolené agrochemické látky však nemohou být uvedeny na trh jako bio. V případě, že by bylo zjištěno úmyslné porušení pravidel vedoucí ke kontaminaci látkou dle zákona nepovolenou v ekologické produkci, hrozí producentovi postih až 250 tisíc korun," dodal mluvčí.

DDT byl používán v 50. a 60. letech minulého století, v Československu ho stát zakázal v roce 1974. Ještě několik let se ale následně používal pro ničení vší. DDT se hromadí v tkáních, je schopen procházet placentou a přechází také do mateřského mléka. U lidí může poškodit nervový systém a při delšímu vystavení přispět ke vzniku rakoviny jater nebo poruch vývoje plodu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vejce, bio, Státní veterinární správa, kontrola, DDT, zákaz, producent, veterinární lékař, Ministerstvo zemědělství České republiky, Státní veterinární správa České republiky, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři našli při kontrole bio vajec od jihočeského producenta zakázaný insekticid DDT  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.