Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeský kraj má protnout více než 150 kilometrů dlouhá cyklostezka

Vedení Českých Budějovic se spolu s dalšími jihočeskými městy domluvilo na společném postupu při dostavbě cyklostezky přes velkou část kraje. Trasa povede z Týna nad Vltavou na Českobudějovicku do Nové Pece na Prachaticku u Lipna nad Vltavou. Stezka bude dlouhá více než 153 kilometrů a některé její části jsou už hotové. Náklady na projekt jsou ve stovkách milionů korun.

„Jedná se o memorandum, které by mělo následně podepsat 16 obcí ležících na trase, kudy by hypoteticky měla vést cyklostezka. Toto memorandum je dnes jednoduchá smlouva, která obce zatím k ničemu nezavazuje. Nastavuje ale společný postup jednotlivých obcí při realizaci a komunikaci s Jihočeským krajem," řekl náměstek primátora Viktor Lavička. Dodal, že do memoranda jsou zahrnuté i obce, do nichž stavba cyklostezky zasahuje pouze okrajově či České Budějovice, i když v nich už je cyklostezka postavená.

Hotovo by mohlo být nejdéle do sedmi let

Nové úseky okolo Lipna nad Vltavou by se mohly začít stavět už příští rok. Podle náměstka primátora Viktora Vojtka (STAN) by do pěti až sedmi let měla být velká část stezky hotová či ve výstavbě. Nejobtížnější částí je podle něj úsek mezi Zlatou Korunou na Českokrumlovsku a Boršovem na Českobudějovicku, a to kvůli technickým podmínkám a životnímu prostředí.

Cyklostezka povede okolo Vltavy a má pokrýt většinu přilehlých turistických lokalit. Do budoucna by vedení města stálo o to, aby vznikly cyklostezky i podél dalších jihočeských řek, nebo aby trasy propojily České Budějovice s okolními satelitními městy.

Autoři

Štítky cyklostezka, turistika, kola, Jihočeský kraj, memorandum, České Budějovice, okres České Budějovice, Lipno nad Vltavou, okres Prachatice, Týn nad Vltavou, Nová Pec, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj má protnout více než 150 kilometrů dlouhá cyklostezka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.