Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pět nejčastějších mýtů o českých operátorech

PR článek

Co kdyby se vám naskytla nadprůměrně placená a stabilní práce v call centru? Přijali byste ji? Nebo jste se také stali obětí hromady pověr a předsudků, která se v průběhu let na profesi operátorů nabalila. Call centra nejen v české kotlině bojují s trochu pošramocenou pověstí pramenící z existence firem volajících „z garáže“. Těm férovým společnostem pak nezbývá než se s daným nepochopením a nezájmem vypořádat. Jak? Třeba sestavením této pětice nejčastějších mýtů.

Mýtus č. 1: Call centrum jako synonymum pro otravování lidí

Práce v call centru má několik rozlišných úrovní, může jít o nabízení a prodej produktů a služeb, provádí se rovněž průzkumy trhu a veřejného mínění, nebo se dá pracovat na tzv. pasivních linkách, kam volají lidé sami a operátor jim jen pomáhá řešit jejich problém. Co se týče prvního případu, zadavatel i call centrum mají samozřejmě zájem prodat, nicméně ne za každou cenu. Féroví operátoři vám vysvětlí výhodnost nabídky, zodpoví případné dotazy, ale konečné rozhodnutí je na vás. Do ničeho vás netlačí, můžete si vzít čas na rozmyšlenou a domluvit se na hovoru v jiný den.

Mýtus č. 2: Stejní „šmejdi“ jako podomní prodejci

Spousta lidí nevěří kvalitě produktů prodávaných po telefonu a často si je spojují s nekalými praktikami podomních prodejců. Domnívají se, že jim operátoři lžou a zamlčují informace ohledně poplatků, daní a podobně. „Taková byla realita v raných fázích telemarketingu v USA, potažmo i po Sametové revoluci u nás, kdy se tu rodila nová call centra, neexistovaly zákony a řada firem nedbala na morální aspekty. Dnešní situace je ovšem jiná. Zákonná opatření klamání spotřebitelů nedovolují, existuje řada regulačních a školících mechanismů, dochází k nahrávání hovorů a supervizi nadřízených a hlavně si firmy uvědomují, jak lehké je ztratit důvěru zákazníků, což bývá v silném konkurenčním prostředí opravdu fatální chyba,“ říká Petr Studnička, generální ředitel společnosti Conectart.  

Mýtus č. 3: Nudná a stereotypní práce, kterou zvládne každý

Prostě voláte, myslíte si. Ale každý hovor je jiný, protože komunikujete s rozličnou škálou lidí, s různou náladou, charakterem a názory. V závislosti na vybraném call centru můžete rovněž pracovat pro pestré portfolio klientů s výjimečnými produkty a službami. Procvičíte svou empatii, pohotovost, komunikační a prodejní schopnosti, což se vám může hodit v dalším pracovním životě. Současná call centra navíc pracují s nejnovějšími technologiemi, díky nimž se můžete rychle rozvíjet a zvyšovat svou odbornost.

Mýtus č. 4: V call centru vás sedřou z kůže

Každodenní stres, osm hodin v kuse u telefonu, žádná pauza na oběd nebo záchod, pouze celodenní hon za výsledky. Taková bývá představa ohledně pracovní doby operátorů. Velkým překvapením pak pro většinu nováčků je, že se jedná o příjemná prostředí s přátelskou atmosférou a vstřícným jednáním nadřízených. Jasné je, že šéf bude chtít vidět výsledky, ale tak to je i v jiných oborech. Nikdo vás nebude platit za to, že celou pracovní dobu prospíte nebo strávíte na Instagramu. „V Conectartu se snažíme o své zaměstnance pečovat, nabízíme spoustu benefitů od home office, zkrácených úvazků, až po různé finanční příspěvky. Snažíme se tvořit upřímnou a otevřenou komunitu tak, aby se u nás lidé cítili dobře a samozřejmě víme, že pokud své zaměstnance dobře nezaplatíme, tak nám dlouho nevydrží,“ přibližuje Petr Studnička.

Mýtus č. 5: Operátorem jen na chvíli

Na začátku 21. století práci operátora pokrývali lidi na začátku pracovní kariéry. V současné době ale roste počet pracovníků, kteří se práci v kontaktním centru věnují jako své dlouhodobé profesi. A není výjimkou, že operátorem zůstanou například i studenti vysokých škol, kteří začínali jako brigádníci. V ČR roste průměrný věk operátorů, zvyšuje se i komplexnost a odbornost služeb, které operátoři vykonávají. Poměr part-time a full-time pracovníků se tak neustále vyrovnává, což ve výsledku pomáhá budovat lepší pověst mezi širokou veřejností.


Pokud byste si chtěli uvedené mýty osobně prověřit, máte jedinečnou šanci. Conectart otevírá novou pobočku přímo v Českých Budějovicích a nabírá nové kolegy. O více informací pište na: ludmila.blahnova@conectart.cz.

Štítky call centrum, Conectart, práce, operátor, mýtus, Sametová revoluce, USA, Česko, Instagram

Pět nejčastějších mýtů o českých operátorech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.