Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Žaloba kraje na národní park a ministerstvo? Akt zoufalství, nikoliv útoku, říká hejtmanka

Kůrovec. Žádné slovo nebudí na Šumavě v posledních dnech tolik emocí. Jak jsme informovali minulý týden, Jihočeský kraj podal správní žalobu na šumavský národní park a ministerstvo životního prostředí. Kraj tvrdí, že jej obě instituce prakticky vyloučily z jednání o novém rozčlenění zón ochrany přírody v Národním parku Šumava. Podle hejtmanky Ivany Stráské nejde o útok na instituce, ale o akt zoufalství.

„Z naší strany to byl akt zoufalství, nikoliv útoku. Šumava je natolik cenným územím, že si zasloužíme být adekvátním partnerem při diskusích o její budoucnosti. Výsledkem dosavadní bezzásahovosti je zhruba 30 tisíc hektarů sežraného lesa. Myslíme si, že nový návrh zonace a rozšíření území, která budou prakticky bez zásahu, si zaslouží minimálně vyhodnocení současného stavu, rizik a návrh způsobu, jakým se bude o park pečovat,“ řekla hejtmanka.

Nové vymezení oblastí má rozdělit park na čtyři území. V té s nejpřísnějším režimem se nebude zasahovat a taková pravidla budou platit pro 27 procent rozlohy NP Šumava. „O čtvrtinu Šumavy jsme přišli, nerozšiřujme experiment na další plochy. Vzhledem k tomu, že jde o „zabetonování“ stavu na patnáct let, měla rozhodně před stanovením nové zonace proběhnout širší diskuse. Tady je prosazován jediný správný názor,“ dodala Stráská.

Snímky ze Šumavy

Pátek, 16. srpna 2019, 11:02

Snímky ze Šumavy
Snímky ze Šumavy

Ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený kvůli novým zónám osobně jednal se zástupci obcí, Plzeňského i Jihočeského kraje. Alespoň to uvádí v tiskové zprávě mluvčí parku Jan Dvořák. „Před samotným hlasováním rady NP Šumava o zonaci proběhlo několik seminářů i za účasti Jihočeského kraje. V některých šumavských obcích navíc o tom hlasovali i ve svých zastupitelstvech,“ uvedl tiskový mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Rada šumavského parku, jejímž členem je i Jihočeský kraj, nakonec zonaci schválila na svém zasedání, když pro hlasovalo 29 z 41 přítomných členů.

Lesníci v nesnázích

Kůrovcová kalamita podle lesníků přerůstá možnosti zpracovatelů, na techniku čekají měsíce, státní lesy brzdí i zákon o veřejných zakázkách. Další problém je podle lesníků s odvozem dřeva. „Na kamiónech se převáží neasanovaná, napadená dřevní hmota s kůrovcem, která se dopravuje k odběrateli a brouk má tak možnost dokončit svůj vývoj. To, co následuje je zcela logické. Lýkožrout tak napadne porosty daleko vzdálené od Šumavy,“ popisuje v otevřeném dopise Ministerstvu životního prostředí lesník Bohumil Kantor a dodává: „Představme si člověka s nakažlivou smrtelnou chorobou, který s vědomím svého lékaře cestuje nejenom po České republice, ale i po Evropě. Zdá se Vám to absurdní? Vždyť ale to samé je s lýkožroutem. On představuje smrtelné nebezpečí pro smrkové porosty.“

Jihočeský kraj dlouhodobě vystupuje proti vedení šumavského národního parku. Kraj v poslední době spustil na sociálních sítích kampaň, podle níž se Šumava mění v "měsíční krajinu". Do kraje se kvůli tomu opřeli někteří opoziční zastupitelé a média, podle kterých úřad obešel vlastní směrnice a zakázku ututlal. To vedení kraje odmítá.

Kůrovcová kalamita v roce 2009 byla zdviženým prstem, musíme se poučit z minulosti, říká hejtmanka Ivana Stráská

Letecké snímky nejodlehlejších míst šumavského národního parku připomínají záběry z postapokalyptického filmu. Bohužel jde o smutnou realitu, která je způsobena kůrovcem. S ním se Šumava historicky potýká už více než 150 let. Velkým problémem se...

Podle vědců je kampaň místy lživá a opírá se například o tendenční snímky. Proti kampani se se svým prohlášením vyjádřili zástupci Biologického centra Akademie věd a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Podle nich je kampaň postavena na nepodložených informacích. „Fotografie z vrcholu Poledníku, kterou kraj použil pro ilustrace kampaně, je zcela zavádějící. Jedná se o fotku několik let starou. Navíc z dálky pořízený záběr nadhodnocuje masu uschlých kmenů nad podrůstajícím zmlazením,“ řekla přírodovědkyně z Ústav výzkumu globální změny Akademie věd Zdenka Křenová.

Ještě ostřeji se do hejtmanky opřel Pavel Kindlmann z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. „Kampaň je uváděna bombastickými, ničím nepodloženými výroky o katastrofě, mizící Šumavě, či o tom, že příští generace ji poznají už jen jako měsíční krajinu. Ve skutečnosti však Šumava naprosto nemizí, naopak se z kůrovcové gradace neobvykle rychle zotavuje. Domnívám se, že tohle by hejtmanku mělo stát její post,“ dodal.

S tím ale nesouhlasí vedení kraje. „Co je tendenčního na leteckých fotografiích pořízených nad rozsáhlými holinami mrtvého lesa, kam veřejnost nemá přístup a nemůže realitu vidět na vlastní oči? Podloženost jejich teorií ukáže až čas, i když se mi chce dodat, bohužel. Nevadí mi, že mají odlišný názor. Vadí mi až militantní odsuzování názorů jiných bez schopnosti diskuse,“ vysvětluje Stráská.

Foto Jihočeský kraj | Zdroj ČTK, Jihočeský kraj, NP Šumava

Štítky Šumava, kůrovec, národní park, žaloba, Národní park Šumava, Jihočeský kraj, Ivana Stráská, Ministerstvo životního prostředí České republiky, les, Jan Dvořák, Pavel Kindlmann, Pavel Hubený, Akademie věd České republiky

FOTO: Žaloba kraje na národní park a ministerstvo? Akt zoufalství, nikoliv útoku, říká hejtmanka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.