Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vraky i nepojízdná auta blokují v Budějcích parkovací místa. Jejich odtah může trvat až rok

Rozbitá auta i vraky zabírající parkovací místa na parkovištích. To je obrázek, který zná nejeden Budějčák. Odtáhnout takové auto je ale záležitostí na delší dobu. Někdy může trvat až jeden rok. Odtahem se totiž kromě úředníků musí zabývat také odhadce, který určí, že se opravdu jedná o vrak.

V centru a okolí Budějc je aktuálně kolem padesáti autovraků a zhruba stovka dlouhodobě odstavených aut. Ta sice stojí na místě bez hnutí rok i déle, ale za vrak se zatím označit nedají. Stačí totiž, aby měla například pěkná kola.

„Za vrak se dá považovat auto, které je technicky nezpůsobilé k provozu na silnici. Aby bylo znovu pojízdné, musela by být vyměněna, doplněna nebo opravena podstatná část jeho mechanismu nebo konstrukce. V praxi to znamená devastující koroze karoserie, chybějící motor nebo jiné podstatné části. Na každé vozidlo/vrak, které odstraňujeme, je vyhotoven znalecký posudek od znalce, který určí, že se skutečně jedná o vrak,“ popsala Kristýna Radová z oddělení správy veřejných statků.

O označení auta za vrak rozhoduje také jeho cena. Ta by neměla být vyšší než tři tisíce. Pokud se auto do této ceny vejde, může se vše předat dál. V Budějcích se odstraňováním vraků zabývá odbor dopravy, který zahájí správní řízení. I tady ale úředníci mohou často narazit, pokud si majitel vozu například nevyzvedává poštu nebo je ve výkonu trestu. Pokud majitel po uplynutí 2 měsíců ode dne, kdy mu bylo nařízeno vrak odstranit, na výzvu nereagoval, zažádá odbor dopravy o spolupráci při odstranění.

„Odstranění spočívá v odtahu vozidla, převozu a předání vraku k ekologické likvidaci. Tu zajišťuje Kovošrot group cz. Po samotné likvidaci vystaví zpracovatel odpadu protokol a předá ho správci komunikace. Odbor správy veřejných statků zašle informaci o jeho likvidaci včetně protokolu na odbor dopravy a silničního hospodářství na evidenci vozidel, kde vše zaznamenají do evidence,“ uvedla Radová.

Od začátku letošního roku bylo zlikvidováno 20 vraků a 52 vozidel odstranili sami majitelé na základě výzvy. Aktuálně se nejvíce autovraků nachází na sídlišti Máj, narazíte na ně například i u sportovky nebo na parkovišti na Strakonické.

Foto Jan Pešek

Štítky vraky, České Budějovice, odtah, likvidace, KOVOŠROT GROUP CZ, parkování

Vraky i nepojízdná auta blokují v Budějcích parkovací místa. Jejich odtah může trvat až rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.