Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Podolsku na orlické přehradě stále platí zákaz koupání

Na přírodním koupališti v Podolsku na orlické přehradní nádrži stále platí zákaz koupání. Jihočeští hygienici ho vyhlásili 1. srpna a stav nezměnily ani aktuální rozbory vzorků vody. Při koupání zde hrozí akutní poškození zdraví. Nejlepší kvalitu vody ze sledovaných přírodních koupališť mají v Jihočeském kraji nadále lokality kolem Lipna nad Vltavou na Českokrumlovsku.

Všechny sledované údaje u vody v Podolsku překračují limitní hodnoty třetího stupně. „Je tam výskyt obrovského množství sinic, vysoká hodnota chlorofylu-a, masově rozšířený vodní květ a snížená průhlednost vody,“ řekl Vratislav Heinige z Jihočeské hygienické stanice.

Další ze sledovaných koupališť, rybník Hejtman na Třeboňsku, má zhoršenou jakost vody s mírně zhoršenými vlastnostmi. Je zde zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů, hygienici proto doporučují se po koupání osprchovat čistou vodou. Podobná situace je i u Staňkovského rybníku na Jindřichohradecku. S ohledem na občasné výkyvy ve výskytu mikrobiologických ukazatelů v tamější vodě v této a uplynulých třech sezonách ji ale hygienici hodnotí jako nevhodnou ke koupání.

Na pláži Černá v Pošumaví u vodní nádrže Lipno je voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Je zde pozorovatelný výskyt vodního květu na vodní hladině a poměrně nízká hodnota cholorofylu-a. O jeden stupeň horší je hodnocení kvality vody v nedaleké Horní Plané u Lipna, kde jsou vyšší hodnoty sinic a chlorofylu-a.

Voda se oproti minulému týdnu zlepšila na pláži Lipno nad Vltavou. Voda je zde vhodná ke koupání, má jen mírně zhoršené vlastnosti. Je tu pozorovatelný vodní květ a voda má mírně zvýšenou hodnotu chlorofylu-a.

Autoři

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský kraj, zákaz koupání, koupání, Podolsko, Vodní nádrž Orlík, Lipno nad Vltavou, vodní květ, okres Český Krumlov, Krajská hygienická stanice, Vodní nádrž Lipno, Hejtman (rybník na Koštěnickém potoce)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Podolsku na orlické přehradě stále platí zákaz koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.