Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Proti klíšťové encefalitidě se očkuje zhruba 38 procent Jihočechů

Přibližně 38 procent Jihočechů je očkovaných proti klíšťové encefalitidě, což je víc než republikový průměr, který činí zhruba 30 procent. Statistiky vycházejí z odhadů hygieniků podle spotřeby očkovacích látek. V porovnání s okolními státy je však v Česku výskyt klíšťové encefalitidy vyšší. Pramení to právě zřejmě z toho, že lidé onemocnění podceňují a nenechávají se tolik očkovat.

„Je důležité, aby se počet očkovaných zvýšil. Protože až v momentě, kdy dojde k samotnému onemocnění a lidé vidí, že někdo v jeho okolí začne mít obrny, zmatenost a nervové příznaky, tak až potom se rozhodnou, že se sami nechají očkovat,“ řekla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Podle statistických údajů v České republice připadá pět pacientů s klíšťovou encefalitidou na 100 tisíc obyvatel. V Rakousku a Německu je to však maximálně jeden případ na stejný počet obyvatel. Česká republika má nemocnost ze všech států nejvyšší. 

Podle Luňáčkové je zájem o očkování v Jihočeském kraji o něco vyšší také vzhledem k tomu, že v regionu je vysoký výskyt klíšťat a lidé mají dostatek informací. „Ale dost často se stává, že všichni myslí na své děti a nechávají očkovat spíše je. Ti starší se domnívají, že se jich ten problém netýká. Dokazuje nám to statistika, která ukazuje, že nejvyšší počet onemocnění klíšťovým zánětem mozku mají dospělí a to zejména nad 55 let,“ uvedla Luňáčková.

Klíšťová encefalitida je virová sezonní nervová infekce přenášená klíšťaty. Infikovaná samička přenáší virus také na své potomstvo, infikováno bývá asi procento samiček v ohnisku nákazy. Onemocnění má zpočátku chřipkový charakter, projevuje se zvýšenou teplotou, únavou, slabostí, bolesti kloubů, svalů a bolestí hlavy. Po několikadenním odeznění příznaků se projeví postižení centrální nervové soustavy, kdy se příznaky odvíjejí od tíže postižení.

Jihočeští hygienici letos zatím evidují 33 případů klíšťové encefalitidy. Je to o 12 méně než ve stejném období v loňském roce. Nejvíce onemocnění je hlášeno z Českobudějovicka, Prachaticka, Jindřichohradecka a Strakonicka. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, příroda, očkování, klíšťata, Jihočeský kraj, klíšťová encefalitida, nemoc, Česko, Krajská hygienická stanice, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti klíšťové encefalitidě se očkuje zhruba 38 procent Jihočechů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.