Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letošní červenec byl desátý nejteplejší od roku 1961

Letošní červenec v Česku byl desátý nejteplejší od roku 1961, od kdy se počítají republikové teplotní průměry. Průměrná teplota byla 18,8 stupně Celsia. Nejvyšší červencová teplota v Česku byla v roce 2006, kdy dosáhla průměrných 21,3 stupně. Podle evropských vědců z programu Copernicus byl letošní červenec nejteplejším měsícem v historii měření na Zemi.

V pražském Klementinu, které zaznamenává teploty nepřetržitě od roku 1775, dosáhla průměrná měsíční teplota 22,3 stupně. Letošní červenec tak byl podle tamního měření mimořádně teplý, ale ne nejteplejší, zařadil se na 17. místo za posledních 245 let. V Klementinu byla stejně jako v celé republice nejvyšší průměrná červencová teplota v roce 2006, kdy činila 25 stupňů. I loňský červenec byl podle meteorologů v Klementinu teplejší než ten letošní.

Pořádně teplý byl i červen. Na některých místech padaly teplotní rekordy. Konkrétně v Budějcích bylo 25. června naměřeno 35,4 stupně Celsia. Tato teplota překonala rekord z roku 1994, kdy bylo o tři stupně méně.

Ve stejný den padl teplotní rekord i V Kocelovicích u Blatné na Strakonicku, kde naměřili 34,5 stupně, což znamená překonání nejvyšší hodnoty z roku 1946.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekord, léto, meteorologové, Česko, Klementinum, České Budějovice

Letošní červenec byl desátý nejteplejší od roku 1961  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.