Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nebezpečná Máša. Ve hračce je olovo, nemá zajištěné pouzdro na baterie

Česká obchodní inspekce našla na trhu nebezpečnou hračku. Ta se na českém trhu prodávala pod názvem Máša a medvěd. Oblíbená animovaná postava jako panenka má ale dva závažné problémy, obsahuje velké množství olova a malé děti se bez problému dostanou k bateriím.

Panenka je nabízena v papírové krabičce s průhledem. Hračka je napájená knoflíkovými bateriemi, vydává zvuky a mluví. Do středu zad panenky je vloženo plastové pouzdro s knoflíkovými bateriemi. „Pouzdro není zabezpečené, uzavřené je pouhým zasunutím dvou plastových částí do sebe. Pouzdro, ve kterém jsou baterie uloženy, je možné otevřít bez použití nástroje pouhým vysunutím horní části krytu. Baterie po vyjmutí z pouzdra může dítě vložit do úst a polknout či vdechnout,“ upozornil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Hračka má ale ještě jeden problém. Na čtyřech pájených spojích uvnitř hračky bylo potvrzeno až 66,9 procenta obsahu olova. „Jedná se o mnohonásobné překročení množství oproti povoleným limitním hodnotám. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko,“ dodal mluvčí.

Prodejce tak musí Mášu urychleně stáhnout z trhu. „Uložili jsme prodejci ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu,“ uzavřel Fröhlich

Autoři | Foto coi.cz

Štítky nebezpečná hračka, Máša, Česká obchodní inspekce, hračka, Máša a medvěd, Jiří Fröhlich

Nebezpečná Máša. Ve hračce je olovo, nemá zajištěné pouzdro na baterie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.