Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Současná vláda Budvar nikdy neprodá. Je to rodinné stříbro, řekla při návštěvě kraje ministryně financí

Krátce po Andreji Babišovi se na návštěvu Jihočeského kraje vydala také ministryně financí Alena Schillerová. Svou návštěvu započala v Národním pivovaru Budějovický Budvar. Dále pokračovala na Lipno, do Frymburku a Českého Krumlova.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) byla v Budvaru poprvé. „Je to moje první návštěva. Vždy, když se rozhodnu pro návštěvu nějakého kraje, chci navštívit českou firmu. Budvar je navíc ještě národní podnik, takže ta volba byla jasná,“ zdůvodnila svoji návštěvu Schillerová.

V Budvaru absolvovala prohlídku a seznámila se s čísly. „V rychlosti jsme podnik prošli, na můj vkus opravdu rychle, ale čeká mě ještě velká řada zastávek. Seznámila jsem se s některými čísly a ta jsou opravdu fascinující,“ řekla na úvod.

Budvar loni zvýšil výrobu piva o 3,6 procenta na 1,602 milionu hektolitrů. Je to druhý nejvyšší objem piva za 123 let existence podniku. Do 79 států loni Budvar vyvezl historicky nejvíc piva, 1,07 milionu hektolitrů. Loňské tržby 2,55 miliardy Kč byly nejvyšší v historii firmy, zisk po zdanění byl 267,1 milionu Kč. Do státního rozpočtu odvedl loni pivovar 500 milionů korun. Budvar zaměstnává 700 lidí. Po ukončení investic za dvě miliardy Kč v roce 2020 by se měl výstav zvýšit o čtvrtinu na víc než dva miliony hektolitrů.

Budvar podle jejích slov coby národní podnik prosperuje. Ocenila i investice. Letos Budvar investuje 671 milionů do třetí linky na stáčení lahvového piva a do kapacit pro hlavní kvašení. „Je to firma, která ve velmi krátké době dosáhne téměř třímiliardového obratu. Je to významný plátce daní a regionální zaměstnavatel," uvedla ministryně. Čistý obrat Budvaru stoupl loni o 7,6 procenta na 2,81 miliardy korun, jak vyplývá z výroční zprávy pivovaru.

Při tiskové konferenci se na dotaz České televize dotkla i téma privatizace. Privatizace Budvaru není na stole a rozhodně nikdy nebude na stole této vlády. Máme za sebou období divokých privatizací a jsem přesvědčená, že stát se neměl zbavit velké řady podniků, kterých se v minulosti zbavil. Naše vláda nic takového nepřipustí, Budvar je rodinné stříbro,“ uvedla.

Z Budvaru se ministryně vydala do sportovního centra Složiště, na Lipno a do Frymburku. Večer navštíví Schillerová Český Krumlov.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Budějovický Budvar, ministryně financí, Alena Schillerová, návštěva, ministr financí, vláda, Andrej Babiš, Český Krumlov, Frymburk, Vodní nádrž Lipno, Jihočeský kraj

Současná vláda Budvar nikdy neprodá. Je to rodinné stříbro, řekla při návštěvě kraje ministryně financí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.