Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Kapela Stíny plamenů zatáhla Volyni do špíny a smradu

Stíny plamenů jsou i po zhruba dvaceti letech existence zajímavý úkaz české blackmetalové scény. Úkaz, který svým způsobem žánrové fanoušky rozděluje, ale zároveň úkaz, který bude jednou bezesporu prohlášen za kult. V sobotu 20. července zahráli na koupališti ve Volyni na festivalu Enter The Eternal Fire Fest.

Enter The Eternal Fire
Volyňský festival Enter The Eternal Fire je vnímán jako převážně blackmetalový, ale letos pořadatelé nakoukli spíše do jiných teritorií. Prim chvílemi hrál thrash metal, ostatně v pátek nechyběli čelní představitelé tohoto žánru v ČR – Debustrol. Velmi živelní byli australští Hidden Intent nebo italští Ultra-Violence.
Headlinery festivalu byli norští Aeternus a belgičtí Enthroned.
Festivalu přálo počasí, které se podepsalo na celkové rodinné atmosféře, která byla moc fajn.

Pro někoho mohlo být překvapením jejich zařazení do času headlinerů, ale jak se ukázalo, tah to byl dobrý. Stíny plamenů totiž bavily a po delším bloku víceméně thrashového a deathového old schoolu byly osvěžením soupisky, byť i ony samozřejmě uháněly především v rychlém tempu.

Jak bylo zmíněno na začátku, Stíny plamenů nejsou pro každého. Kdo má rád v black metalu temnotu, misantropii, disharmonie, není na správné adrese. Plzeňáci defacto drhnou přímočarý black´n´roll, který dokáže zatlačit na pilu, ale o žádný brutální výplach se nejedná. Ve Volyni se každopádně trefili na správnou strunu, o čemž svědčila velmi slušná odezva, do té doby možná největší (co se týká druhého festivalového dne).


Zdroj: Youtube, Autor: Záznam Hluku

Stíny plamenů jsou v první řadě specifičtí svými texty, které si rochní v kanalizacích a místech, kde běžný člověk volné chvíle trávit nechce. Největším plusem je, že tomu všemu nechybí nadhled, díky čemuž si posluchač vzpomene na Morbivodovo oblíbené Master´s Hammer. A co je vůbec fajn – fanoušci texty dobře znají, takže bylo ve Volyni slyšet, jak si s Morbivodem mnozí prozpěvují.

Někdo sice frfňal, že je to příliš veselé, jednoduché, parodizující, ale Stíny plamenů takoví zkrátka jsou. Je to zábava, která si v poměrně ortodoxním metalovém subžánru dokázala najít vlastní cestu. A abych nezapomněl – zvuk byl výborný. Stejně jako na celém festivalu, který se dá, i přes své hudební zaměření, označit jediným slovem – pohoda.

Štítky koncert, hudba, reportáž, Václav Votruba, Volyně, festival, hudební skupina, Česko, YouTube

FOTO: Kapela Stíny plamenů zatáhla Volyni do špíny a smradu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.