Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské obce Heřmaň i Cehnice budou lépe chráněné před povodní

Heřmaň na Písecku, která má při každé povodni posledních let problémy, bude před velkou vodou lépe chráněná. Po úpravě koryta řeky Blanice, která stála 47,9 milionu korun, okolní krajina více zadrží vodu. Novou ochranu před záplavami budou mít i Cehnice na Strakonicku. Novinářům to dnes řekli členové vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem a starostové obcí.

Při protipovodňovém opatření v Heřmani, na něž šlo 46,4 milionu korun z EU, dělníci vytěžili sediment z koryta řeky v délce 2,8 kilometru, což ovlivní plochu 1,7 hektaru, jak uvedl Tomáš Medek z Úřadu vlády. U Červeného mlýna byl nově vybudován rybí přechod, dosud tam byl stupeň, který tvořil migrační bariéru. Podle Medka tok Staré Blanice více zadrží vodu v krajině a při povodních se krajina lépe vyrovná s povodňovou vlnou.

Starostka Heřmaně Jana Matoušková dnes řekla, že úprava koryta při povodních pomůže. Každá povodeň od roku 2000 část obce vyplavila. „Pokaždé to Heřmaň odnese, jsme nad Putimí, která má také problémy. Staré rameno, kde má řeka možnost se vylít, pokud nový tok nestíhá, nám může opravdu pomoci, voda se vylije do luk a nezaplaví obytnou část,“ řekla starostka. Heřmaň má i projekt na obnovu čtyř rybníků, aby lépe udržela vodu v krajině.

Jiný protipovodňový projekt dnes vláda představila v Cehnicích na Strakonicku, kde za 15,9 milionu korun obec obnovuje záchytnou nádrž s mokřadem Třní na Cehnickém potoce. Většina peněz šla z EU. Obnova zahrne odbahnění, opravu hráze, stavbu výpusti a bezpečnostního přelivu. V zadní části vznikne mokřad i tůně. Po rekonstrukci, která skončí na podzim, pojme nádrž 50 tisíc metrů krychlových vody.

Obec nádrž obnovuje po 50 letech. V roce 2002 se protrhla hráz, před tím ještě v nádrži částečně voda byla, i když nádrž byla již hodně zarostlá a zabahněná. „Je to součást protipovodňových opatření. Máme suchý poldr, zregulovaný potok, mezi tím byl tenhle rybník jako špunt. Budeme mít velkou retenční schopnost potoka, zároveň s tím, že se bude zadržovat voda v krajině, tím pádem jsme eliminovali záplavy v obci co se týče stoleté vody," řekla k obnově starostka Cehnic Helena Sosnová. Cehnice opakovaně čelily bleskovým záplavám.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vláda, záplavy, stavby, Babiš, Jihočeský kraj, povodeň, Heřmaň, Cehnice, Andrej Babiš, okres Strakonice, Blanice (přítok Otavy), nádrž, Evropská unie, okres Písek, Tomáš Medek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské obce Heřmaň i Cehnice budou lépe chráněné před povodní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.