Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Při kontrole na Vltavě porušilo zákoník práce 6 ze 13 firem

Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu zkontroloval při akci Vltava 13 zaměstnavatelů, kteří poskytují služby turistům kolem řeky Vltava. Zákoník práce porušilo šest z nich, neměli u sebe smlouvy se zaměstnanci. Zaměstnavateli nelegálně pracujících lidí hrozí pokuta od 50 tisíc korun do deseti milionů korun. Pokutu může inspektorát uložit i nelegálně pracujícímu, a to až 100 tisíc korun.

Osm inspektorů, kteří jeli na dvou raftech, kontrolovalo zaměstnavatele 9. a 10. července. Zaměřili se na to, zda ti, kteří podél řeky Vltavy nabízejí služby turistům, dodržují zákoník práce. „Pouze v sedmi případech ze třinácti bylo vše v souladu se zákoníkem práce," uvedl mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač.

Zbylých šest firem porušilo zákon o zaměstnanosti. V době kontroly u sebe neměli pracovní smlouvu se zaměstnanci. Inspektoři proto prověřují, zda zaměstnanci nepracovali nelegálně. „Neměli tu smlouvu na místě, aby prokázali, že jsou ti lidé v zaměstnaneckém poměru. Smlouva má být přímo na pracovišti. Mohou ji doložit později, ale většinou to bývá tak, že kdo ji nemá na místě, málokdy ji doloží později, většinou z důvodu, že ta pracovní smlouva neexistuje a ten člověk pracuje načerno," řekl mluvčí.

Upozornil, že i studenti na brigádách by měli po zaměstnavatelích vyžadovat písemnou pracovní smlouvu nebo dohodu o provedení práce či pracovní činnosti ještě před tím, než na brigádu nastoupí.

Autoři

Štítky zaměstnanost, rekreace, kontrola, Jihočeský kraj, Vltava, Zákoník práce, Inspektorát práce, Kraj Vysočina, pracovní smlouva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při kontrole na Vltavě porušilo zákoník práce 6 ze 13  firem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.