Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V noci bude možné pozorovat částečné zatmění Měsíce

Dnes půl hodiny před půlnocí nastane hlavní fáze částečného zatmění Měsíce, který v tu chvíli bude zhruba ze dvou třetin ponořen do zemského stínu. Tento nevšední a fotogenický astronomický úkaz potrvá do 02:18 středoevropského letního času. Pokud bude příznivé počasí, lidé uvidí také planety Jupiter a Saturn i náznaky Mléčné dráhy. Další částečné zatmění nastane v lednu příštího roku. Při této příležitosti budou mimořádně otevřeny mnohé hvězdárny i během noci.

Z Česka by pomocí techniky mělo být podle astronomů možné vidět celý průběh zatmění. Očima nepozorovatelná fáze začne okolo deváté hodiny večer, kdy bude Měsíc vycházet. O půlhodiny později už bude možné spatřit tmavší levý okraj Měsíce. Kolem desáté hodiny bude na jihu možné vidět planetu Jupiter a pod ní nejjasnější hvězdy v souhvězdí Štíra. Obloha pozvolně ztmavne natolik, že po jedenácté hodině spatří pozorovatelé náznaky Mléčné dráhy nad jihem mezi Štírem a Střelcem a také planetu Saturn severozápadně od Měsíce. Maximum zatmění nastane ve 23:31, kdy bude v zemském stínu ponořeno 65,3 procenta měsíčního úplňku.

Na Měsíc bude dopadat jen červená část spektra slunečního světla, protože vzdušné molekuly modrou barvu rozptýlí v atmosféře. Část měsíčního disku ponořená v zemském stínu tak zachytí naoranžovělou, cihlově červenou, rudou, nebo dokonce nahnědlou barvu. Tmavost zbarvení ovlivňuje kromě polohy Měsíce také znečištění atmosféry, především po silných meteorických rojích a sopečných erupcích může být Měsíc velmi tmavý.

Další zatmění Měsíce pozorovatelné z Česka nastane 10. ledna příštího roku. Bude polostínové, Měsíc se ocitne blízko plného zemského stínu a podle astronomů bude odspodu zčernalý. Úplné zatmění viditelné z Česka nastane za šest let, konkrétně 7. září 2025.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zatmění Měsíce, hvězdárna, Měsíc, Česko, Jupiter, Saturn, Galaxie Mléčná dráha

V noci bude možné pozorovat částečné zatmění Měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.