Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Babiš, pivko, Eidam i ponožky v sandálech. Studentka vymyslela speciální české emotikony

Jedinečné emotikony, který jsou jako dělané na míru Čechům. Tak s tím přišla umělkyně, ilustrátorka a designérka Soňa Juríková při svém studiu v Bratislavě. A Čechy vystihla skvěle. Dokázala ztvárnit smaženku, skřítka Františka a dokonce i Cimrmana.

Studentka Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě přišla v rámci projektu Czemoji s opravdu ojedinělým nápadem. Všechny smajlíky, zvířátka, srdíčka, a prostě celosvětově použitelné emotikony, zpestřit symboly ryze typickými pro Čechy. 

„Czemoji jsou emotikony pro každého správného Čecha,“ uvádí Soňa Juríková na svém webu. Jako první o tomto nápadu informoval server CzechDesign a díky sociálním sítím se zprávy o Czemoji bleskově šíří.

Aby taky ne! Jsou vtipné, trefné, prostě geniální. S ní už může každej Čech skvěle skrze mobil i noťas popsat situace, na které doposud emotikony nestačily. „Využije je opravdu každý  ať již nadává na politiku, plánuje výlet nebo píše nákupní seznam,“ informuje autorka.

No posuďte sami, nechyběl vám snad někdy obrázek kofoly nebo třeba ponožek v sandálech? A co třeba Andreje Babiše i s řepkou. . . O osobnosti obecně není mezi navrženými emotikonami nouze. Najdete zde i další politiky jako Václava Havla, Tomáše G. Masaryka nebo Miloše Zemana. A samozřejmě nesmí chybět takovej Jarda Jágr. Další emotikony i tvorbu autorky můžete vidět na jejím webu www.sonajurikova.com. 

Těchto typiše čechyše emotikon není málo. Soňa Juríková jich navrhla skoro dvě stovky. „Sada obsahuje kolem 180 emotikon a práce vznikla v roce 2019 v Typolabu na VŠVU v Bratislavě pod vedením Pala Bálika,“ komentuje Juríková.

Autoři | Foto sonajurikova.com

Štítky Soňa Juríkova, emoji, emotikony, Czemoji, Andrej Babiš, Bratislava, Česko, ponožky, Vysoká škola výtvarných umění v Bratislavě, Václav Havel, eidam, Tomáš Garrigue Masaryk, Miloš Zeman, Kofola

Babiš, pivko, Eidam i ponožky v sandálech. Studentka vymyslela speciální české emotikony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.