Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krajská hygiena vyrazila na kontrolu kvality vody. Neprošla vodní nádrž Orlík

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje zveřejnila výsledky odběrů vody v určených lokalitách. Nevhodná voda ke koupání je lokalitě vodní nádrž Orlík – veřejné tábořiště Podolsko. Ve vodě je překročena hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ a snížená průhlednost.

S mírně zhoršenými vlastnostmi ke koupání vyšel rybník Hejtman, kde je pouze překročena hodnota ukazatele chlorofyl-a a snížená průhlednost. Podobně na tom je i lokalita vodní nádrž Lipno – pláž Černá v Pošumaví, pláž Horní Planá a vodní nádrž Orlík – ATC Radava. Podle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele vodní květ  a chlorofyl-a, případně snížená průhlednost.

Voda nevhodná ke koupání je v lokalitě vodní nádrž Orlík – veřejné tábořiště Podolsko – podle aktuálního rozboru je voda nevhodná ke koupání, je překročena hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ a snížená průhlednost. „Voda neodpovídá hygienickým požadavkům, pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ uvedli hygienici.

V lokalitě Staňkovský rybník – podle aktuálního rozboru voda vhodná ke koupání je. Překročena je pouze hodnota ukazatele chlorofyl-a. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však voda souhrnně hodnocena jako voda nevhodná ke koupání, to znamená voda, která neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitní  systémem.

Foto pixabay.com

Štítky voda, kvalita voda, koupání, kontrola, Vodní nádrž Orlík, Krajská hygienická stanice, vodní květ, Podolsko, Jihočeský kraj, Černá v Pošumaví, Vodní nádrž Lipno, Hejtman (rybník na Koštěnickém potoce)

Krajská hygiena vyrazila na kontrolu kvality vody. Neprošla vodní nádrž Orlík  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.