Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Potápěči chtějí v lomu u Lišova vydržet týden pod vodou

Dva potápěči se dnes v poledne zanořili v zatopeném lomu u Lišova na Českobudějovicku více než deset metrů pod vodu. Ve speciální podvodní kabině tam chtějí strávit týden. Překonali by tím český rekord. Ověří si různé technické i technologické postupy při dlouhodobých pobytech v uzavřeném prostředí bez možnosti okamžitého výstupu. Budou například sledovat vliv hyperbarického prostředí na člověka i na růst rostlin nebo si vyzkoušejí 3D tisk pod vodou.

Podvodní kabina má průměr přes dva metry, výšku více než šest metrů a výtlak zhruba 29 tun. Dovnitř se vejde naráz až osm potápěčů. Do bývalého žulového lomu byla umístěna v roce 2014. Podle Davida Vondráška, jednoho z potápěčů, kteří v takzvaném kesonu stráví týden, má kabina řadu technologických prvků. „Pevně doufám, že tam budeme mít wifi připojení k internetu. Je tam také přivedena elektřina, takže se pod vodou dají použít různé spotřebiče," uvedl.

Společně s Vondráškem, jenž je instruktorem a lektorem potápění na pražské fakultě tělesné výchovy a sportu, tvoří podvodní tým jeho bývalý student Václav Gabriel. Zatímco ponoření do hloubky deset metrů trvalo pár desítek vteřin, nahoru budou potápěči za týden stoupat desítky minut. „Musíme postupovat pomalu s ohledem na dekompresi a vyrovnávání tlaku,“ uvedl Vondrášek.

Sám už před čtyřmi lety ve stejném kesonu v lomu u Lišova strávil více než 100 hodin. Nyní chce výkon téměř o 70 hodin vylepšit. Dodal, že pobyt pod vodou má svá specifika. Jedním z nich je například strava. „Jíme cokoliv, ale člověku pod vodou moc nechutná. Chuťové buňky fungují jinak, takže si vzpomínám, že minule jsem při pobytu pod vodou toho moc nesnědl,“ řekl Vondrášek, který se potápění věnuje přes 30 let.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kondice, zajímavosti, potápění, potápěč, Lišov, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potápěči chtějí v lomu u Lišova vydržet týden pod vodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.