Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Teplotní rekordy padaly téměr na všech stanicích na jihu Čech. V Budějcích byl překonán 84 let starý rekord

Včerejší horký den přepisoval teplotní rekordy téměř na všech stanicích na jihu Čech. V Budějcích meteorologové naměřili 35,1 stupně Celsia. Dosavadní maximum pro 26. červen bylo z roku 1935, kdy vystoupala teplota na 33,5 stupně Celsia. Dnes by měly teploty o pár stupňů klesnout.

„Vysoké teploty jsme zaznamenali na území celého kraje, a to i ve vyšších polohách," uvedl Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu. Například na šumavském Churáňově dnes naměřili 29,7 stupně Celsia. To znamená překonání teplotního rekordu z roku 1994, který byl 28 stupňů Celsia. Stanice na Churáňově se nachází ve výšce 1118 metrů nad mořem.

Maňhal uvedl, že ve čtvrtek lze očekávat v Jihočeském kraji tropické teploty, ale hodnoty o pár stupňů klesnou. Podle předpovědi se budou pohybovat v rozmezí 28 až 31 stupňů Celsia. V pátek a v sobotu se pak ještě o o něco ochladí a možná se místy vyskytnou i přeháňky.

Lidé by podle ČHMÚ měli ve vedrech pamatovat na dodržování pitného režimu. Pít by měli hlavně neslazené nealkoholické nápoje. Také by raději měli omezit fyzickou zátěž a nepobývat odpoledne na přímém slunci. Pozor by si měli dávat malé děti, senioři či nemocní a děti či zvířata nenechávejte v zaparkovaných autech.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky meteorologové, počasí, rekord, České Budějovice, stupeň Celsia, Česko, Churáňov, Český hydrometeorologický ústav, Jihočeský kraj

Teplotní rekordy padaly téměr na všech stanicích na jihu Čech. V Budějcích byl překonán 84 let starý rekord  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.