Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Druhá etapa modernizce letiště je u konce. Ostrý provoz by měl začít na konci roku 2020

Tradičním stříháním pásky byla dnes slavnostně ukončena druhá etapa modernizace letiště. Vyšla na 646 milionů korun. Nově je hotový například terminál nebo přístupová komunikace a parkoviště. Ostrý provoz chce letiště zahájit ke konci roku 2020.

Druhá etapa modernizace letiště začala v roce 2015. Z první fáze jsou za 121 milionů korun hotové nové inženýrské sítě, přístupové cesty i vrátnice. Druhá fáze, která trvala od listopadu 2017 do letošního června, stála 525,7 milionu. Vznikl terminál, přístupová komunikace, parkoviště, rekonstruovaná a rozšířená odbavovací plocha, budova letištního zabezpečení, nové světelné vybavení a technologie pro odbavení cestujících.

„Na tento okamžik jsme všichni dlouho čekali. Já to vždy přirovnávám k těhotenství a bolestnému porodu. A teď jsme se dočkali chvíle, kdy se to děťátko narodilo. Nás čeká ještě nějaký čas k tomu, abychom ho vychovali a naučili ho všechno, co potřebuje,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. Průběh modernizace byl podle ní velmi těžký. „Věřím, že jednou všichni ocení, že Budějce to letiště mají. Tento prostor by byl jinak rozparcelován na haly a možná rodinné domy,“ dodala.

Podobně mluvil i bývalý hejtman Jiří Zimola„Přijít o tak významný prostor na kraji Českých Budějovic a nechat ho developerům pro stavbu vilových čtvrtí nebo komerčních center, by byla historická škoda. Věřím, že za pět let lidé tenhle náš vizionářský krok docení," řekl Zimola.

Stráská během otevření poděkovala bývalému řediteli letiště Vladislavu Ondřichovi. Ten na konci května z osobních důvodů ve své pozici skončil.

Po úterní kontrole povolil Úřad pro civilní letectví zkušební provoz letiště. Létat z něj tak můžou malá letadla, ultralighty a vrtulníky. Na podzim by měla začít létat i proudová letadla, v roce 2021 budou moci přistávat obchodní letadla. 

K tomuto datu se upínají všechny naše naděje. Já sama jsem netušila, jak složitý je celý proces povolování jednotlivých etap, nutných pro udělení certifikací. To je ale pochopitelné, jde v první řadě o bezpečnost a v tom chtějí mít všichni stoprocentní jistotu,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská.

ČTĚTE TAKÉ: Letiště České Budějovice by mohlo mít obchodní zónu i parkoviště kamionů

Letiště má podle ní velký potenciál. „Když pominu skutečnost, že jsme druhou nejnavštěvovanější destinací České republiky, tak i firmy se nás často ptají, kdy bude letiště konečně fungovat. Stejný zájem o přistávání na našem letišti mají i rozličné letecké společnosti,“ dodala Stráská.  

S kým přesně budeme moct z Budějc létat ale zatím není jasné. Marketingová manažerka letiště Martina Vodičková v dubnu uvedla, že bychom nad Budějcemi mohli vidět létat Airbus 320/321 nebo Boeing 737. „Doletová vzdálenost těchto letounů zahrnuje celou Evropu, Středomoří, sever Afriky, ale i Izrael, nebo dokonce i Dubaj. Na tyto destinace se i v podstatě zaměřujeme,“ uvedla Vodičková.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Letiště České Budějovice, České Budějovice, Jihočeský kraj, letiště, Ivana Stráská, Jiří Zimola, Airbus, Úřad pro civilní letectví, Evropa, Afrika, Izrael, Česko

FOTO: Druhá etapa modernizce letiště je u konce. Ostrý provoz by měl začít na konci roku 2020  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.