Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Temelín dnes odpojí druhý blok, odstávka potrvá dva měsíce

Výměna paliva, kontroly bezpečnostních systémů, provedení šesti desítek investičních akcí nebo výměna části, kde přímo vzniká elektřina. To jsou jen příklady nejdůležitějších prací během plánované odstávky druhého bloku. Celkově mají energetici v plánu udělat téměř dvanáct tisíc činností a vše navíc chtějí zvládnout během dvou měsíců.

Druhý blok byl v provozu od loňského 30. srpna. Vlastní odstavení energetici plánují na pátek večer a dojde k němu při přibližně při třetinovém výkonu reaktoru. „Během každé odstávky jsou důležité práce s palivem, kontroly bezpečnostních systémů a realizace investičních akcí, které dále zvyšují bezpečnost a efektivitu. V této odstávce nás navíc čeká hodně práce kolem turbíny a generátoru, kde budeme měnit jeho rotor a štít,“ zdůraznil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín. Na turbogenerátoru budou energetici pracovat prakticky celou odstávku. „Do generátoru umístíme záložní rotor. Na stávajícím pak výrobce provede revize a v dalších letech nám bude sloužit jako rezerva,“ dodal Kruml.

Pravidelně energetici během odstávky mění část paliva. Tentokrát v reaktoru nahradí 42 ze 163 palivových souborů. Důležité pro celkovou délku odstávky budou také práce s kontejnery na použité palivo. Z bazénu vedle reaktoru do skladu v areálu elektrárny technici přesunou dva kontejnery. Jeden z nich bude od nového dodavatele Škody JS.

„Nový český kontejner jsme zkoušeli už při odstávce prvního bloku, nyní do něj poprvé zavezeme použité palivo. Nečekám komplikace, ale všechno samozřejmě bude probíhat s maximálním důrazem na bezpečnost a s ohledem na zajištění dlouhodobého provozu,“ vysvětlil člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

K důležitým pracím budou patřit i kontroly bezpečnostních divizí. Technici mají také v plánu zvládnout i šest desítek investičních akcí. „Například bude pokračovat důležitá rekonstrukce vnitřního povrchu jednoho z největších temelínských potrubí, které propojuje chladicí věže s technologií uvnitř strojovny,“ uvedl mluvčí Temelína Marek Sviták.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, palivo, druhý blok, Jaderná elektrárna Temelín, Jan Kruml, kontejner, ČEZ, Škoda JS

Temelín dnes odpojí druhý blok, odstávka potrvá dva měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.