Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Madeta sehnala část chybějícího mléka. Jedná s dalšími firmami

Největší česká mlékárna Madeta, která od 1. července přijde o dodávky 200 tisíc litrů mléka denně od Mlékařského a hospodářského družstva JIH, má zatím domluvené náhradní dodávky 50 tisíc litrů mléka z firmy Interlacto. O dalších jedná se zemědělci na Moravě a ve středních Čechách. Ceny výrobků změna neovlivní, ani investici 700 milionů korun do sýrárny v Plané nad Lužnicí. Propouštět firma nebude.

JIH kontroluje 16 procent českého trhu s mlékem, denně zobchoduje 1,32 milionu litrů. Bude více dodávat mlékárně Goldsteig v německém Chamu, podle předsedy představenstva JIH Karla Bednáře kvůli vyšší ceně, podle Teplého proto, že JIH získal akcie německého podniku. Pro Madetu, která denně zpracuje 950 tisíc litrů mléka, to může znamenat roční propad tržeb až miliardu korun. Madeta družstvu JIH nabízela výkupní cenu 8,9 koruny za litr.

ČTĚTE TAKÉ: Madeta přijde o 200 tisíc litrů mléka denně, v tržbách ročně o miliardu

„Zasmluvněno teď máme 50 tisíc litrů, a to je bilanční výpomoc od firmy Interlacto, jak budeme potřebovat, máme dohodu na rok. Ještě je tu varianta: v Evropě je mléka dost, Morava vozí mléko do Itálie a mléko, které se bude vyvážet jako surovina, nebude spadat do dotačních titulů, proto si hledají (nové zákazníky) a Madeta je žádaná. Doufám, že většinu výpadku vykryjeme," řekl generální ředitel Madety Milan Teplý. Jedná i s dodavateli z Hané a středních Čech. Madeta měla teď 230 dodavatelů, přijde asi o 40 z nich.

Madeta zřejmě omezí výrobu

Nejohroženější je trvanlivé mléko, jehož ročně vyrobí 90 milionů litrů, a také sušené mléko. Problém může nastat i u krémů lipánek a tvarohů. Prodej lipánků totiž roste, nyní se vyrábí 70 až 75 tun týdně, dříve to bylo 50 až 55 tun.

„Kapacitně i prodejně na to stačíme. U trvanlivého a sušeného mléka to ekonomicky není žádná hrůza, vypustíme výrobky, které negují hospodářský výsledek. Ani banky nejsou nervózní, ale my taky nic nečerpáme. Ale vadí mi to hodně, protože když vám 12 kilometrů od Krumlova jede cisterna do Chamu a my budeme jezdit pro mléko do Přerova, tak je to na palici. Přeprava má vliv na kvalitu," řekl Teplý. Kvůli výpadku 20 procent z denní potřeby odstaví firma i devět cisteren, cena jedné je sedm milionů Kč.

JIH nyní do Chamu dodává 450 tisíc litrů mléka denně, od července to bude řádově 650 tisíc litrů. Do Madety bude JIH od července dál dodávat asi 430 tisíc litrů mléka denně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Madeta, mléko, České Budějovice, Interlacto, Morava, Středočeský kraj, Milan Teplý, jih, Cham, Planá nad Lužnicí, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Madeta sehnala část chybějícího mléka. Jedná s dalšími firmami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.